Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce este pubertatea precoce? Care sunt cauzele şi când este nevoie de tratament

Un fenomen constatat la nivel mondial, în ultimele decenii, este instalarea la vârste tot mai mici a pubertăţii, atât la fete, cât şi la băieţi.

de Redactia Observator

la 03.04.2022 , 08:47

Ne surprindem adesea afirmând că în zilele noastre copiii sunt mai precoce. Și chiar dacă de cele mai multe ori semnificația cuvântului este nevinovată, există și cazuri când o dezvoltare, mai ales fiziologică, înainte de vreme poate veni cu probleme. Este vorba despre ceea ce în medicină se numește „pubertate precoce”. Aceasta reprezintă apariția semnelor de dezvoltare pubertară, adică înmugurirea sânilor la fete și mărirea organelor sexuale la băieți, înainte de vârsta de 8 și respectiv 9 ani. Deși nu pare ceva grav, această dezvoltare peste nivelul vârstei vine cu o mulțime de efecte psihologice și fiziologice.

La 6 ani, Lara are deja semne de pubertate precoce. Sâni ușor dezvoltați, organele interne cu aspectul unei fete cu câțiva ani mai mare...în exterior este însă doar un copil dornic să se joace și să se bucure de această perioadă a vieții ei. Este de altfel unul dintre motivele pentru care medicii spun în cazul pubertății precoce apărute la vârste atât de mici, tratamentul este esențial. "În cazul copiilor sub 6 ani, recomandarea de tratament este mult mai fermă. Impactul pubertăţii precoce este mult accentuat şi avem un alt tip de abordare. Pe termen lung sunt multiple studii care au arată un risc crescut pentru diabet zaharat, patologii cardio/vasculare şi un risc crescut de cancer mamar", a declarat Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatric.

De asemenea, hormonii secretați împiedică o dezvoltare în înălțime normală. Deși inițial ritmul de creștere pare extrem de rapid, copiii cu pubertate precoce se opresc undeva la 150, în cazul fetelor, și la 1.55, în cazul băieților. Asta în absența tratamentului. Ca să stabilească dacă este într-adevăr vorba despre pubertate precoce, medicii vor face mai multe investigații. "Spre deosebire de fete unde majoritatea sunt forme idiopatice, aparute 90% dintre ele fără o cauză reală. La băieţi, probabilitatea să depistezi o formaţiune la nivel tumoral este mult mai mare, între 25-50%", a declarat Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatric.

Vezi și

După stabilirea diagnosticului clar, copiii cu pubertate precoce idiopatică, adică fără afecțiuni asociate, vor primi un tratament care are ca scop blocarea pubertății, astfel că băiețelul sau fetița va putea ajunge la o vârstă potrivită dezvoltării sexuale și hormonale. "Au fost şi există o mulţime de factori incriminaţi în pubertatea precoce. Sunt incriminaţi disruptori endocrini. Mltiplii disruptori endocrini de tip ftalati, continuţi în plastic, de multe ori a fost văzută şi în carnea de pui", a declarat Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatric.

Cu toate acestea, medicii endocrinologi recomandă ca un copil cu pubertate precoce să mănânce în primul rând sănătos. Asta înseamnă, pentru toți copiii, cât mai puțin zahăr și preparate de tip fast-food sau take-in, fructe și legume variate, mai puține mezeluri și carne variată, nu doar de pui. O greutate normală este și ea esențială, mai ales că una dintre cauzele apariției pubertății precoce este și obezitatea.

Acum că am stabilit ce trebuie să mănânce un copil ca să fie sănătos, fie că are sau nu pubertate precoce, trebuie să vă spun și cine sunt „vinovații” pentru apariția pubertății precoce. În primul rând, gena. Pubertatea precoce are așadar o componentă genetică. Ea poate fi provocată însă și de tumori sau expunerea la anumite substanțe. Așa numiții disruptori endocrini sunt peste tot în jurul nostru, dar o viață normală și echilibrată nu ar trebui să aibă drept efect apariția acestei pubertăți precoce. Ar fi bine însă, pe cât posibil, să fim atenți la ftalați, prezenți, de exemplu, în recipientele de plastic în care este livrată sau ambalată mâncarea caldă, la consumul exagerat de carne de pui din comerț, la creme sau deodorante, precum și la...nevinovata...lavandă care nu are ce căuta în camera unui copil.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Observator Medical » Ce este pubertatea precoce? Care sunt cauzele şi când este nevoie de tratament