Antena Meniu Search
x

Negocieri cruciale în Bucureşti. Ce a discutat Klaus Iohannis cu Antony Blinken la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat american Antony Blinken. Şeful statului i-a transmis că a ales "un moment perfect" pentru a face această vizită, ţinând cont de războiul din Ucraina dar şi pentru că trebuie luate decizii dificile şi importante, în cadrul NATO.

de Redactia Observator

la 29.11.2022, 13:07

Sunt negocieri cruciale, la această oră, în Bucureşti, devenit centrul de comandă al Alianţei Nord Atlantice. Secretarul american de stat, Antony Blinken, discută cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, despre următorii paşi în conflictul momentului. Peste o sută de lideri NATO stabilesc zilele acestea la Bucureşti următoarele mişcări politico-militare ale alianţei, în contextul războiului din Ucraina. Este cea mai importantă întâlnire din cadrul NATO organizată în România după summitul NATO de la București din 2008. 

Preşedintele Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat american Antony Blinken. "Este momentul perfect în care aţi ales să faceţi o vizită în România în contextul în care ne confruntăm cu un război violent în Ucraina, dar şi pentru că avem de luat decizii dificile şi importante în cadrul NATO", a spus şeful statului în debutul întâlnirii, arătând că vor fi discutate şi chestiuni bilaterale.

"Momentul nu putea fi mai bun în contextul în care s-au împlinit 25 de ani de la Parteneriatul strategic care s-a dezvoltat în moduri pe care nici preşedinţii Clinton şi Constantinescu, la acel moment, nu puteau să le imagineze, dar şi pentru că avem de discutat chestiuni urgente şi importante în plan bilateral, regional şi chiar global şi în acest context suntem recunoscători pentru că România este un aliat atât de puternic şi partener", a afirmat, al rândul său, Antony Blinken.

Iohannis a discutat cu Blinken despre contextul regional, sprijinirea Ucrainei, criza energetică şi Visa Waiver

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Iohannis şi secretarul de stat american Blinken au avut un schimb de opinii "substanţial" cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale şi umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina şi, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianţei de la Madrid, a transmis administraţia prezidenţială. 

"Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de preşedintele SUA, Joseph R. Biden, şi de Administraţia de la Washington pentru asigurarea unităţii în cadrul comunităţii transatlantice şi realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici şi globali în vederea gestionării situaţiei de securitate din vecinătatea ţării noastre, cu impact asupra securităţii euroatlantice", precizează sursa citată.

Şeful statului a adresat mulţumiri pentru suplimentarea recentă a prezenţei militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul estic al NATO şi ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni.

El a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliaţi la Madrid şi a apreciat necesitatea implementării imediate şi cuprinzătoare, reuniunea ministerială de la Bucureşti fiind un pas important în pregătirea unor hotărâri suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe întreg Flancul estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius.

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaţilor pentru Ucraina, context în care secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente şi multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, respectiv pentru tranzitul de cereale, cât şi prin coordonarea eforturilor internaţionale în sprijinul ţării vecine.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanţial al conflictului din Ucraina şi a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în domeniu, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune.

În cadrul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul de stat Antony Blinken au reiterat interesul comun de a lucra împreună pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte accederea României în programul Visa Waiver, mai arată Administraţia Prezidenţială. 

Ciucă: Parteneriatul România - SUA, la cel mai înalt nivel din istorie. Blinken: Poporul român, sursă de inspiraţie

Oficialul american se află în România până miercuri pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO. Secretarul de stat american va avea consultări politice, marţi, şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Antony Blinken a fost primit marţi la Bucureşti cu un moment muzical la Ateneu. 

În cursul dimineţii a participat alături de premierul Nicolae Ciucă şi de ministrul Bogdan Aurescu la o expoziţie de fotografie "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic", pe tema relaţiilor dintre poporul român şi cel american. Secretarul de stat american şi premierul Ciucă au vizitat Sala Ateneului şi au asistat la un moment muzical, în cadrul căruia s-a interpretat un fragment din "Rapsodia Română".

Cei doi au făcut apoi un tur al expoziţiei găzduite în foaierul Ateneului, după care şi-au pus semnăturile pe panelul Security Cooperation, unde sunt prezentate fotografii ce ilustrează cooperarea dintre România şi Statele Unite în domeniul securităţii.

"Sunt foarte bucuros şi mândru să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol. 25 de ani reprezintă un jalon foarte important, care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat o dată cu Parteneriatul strategic. Sunt convins că această generaţie va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a apăra libertatea, drepturile câştigate şi valorile democratice. De asemenea, sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă, adevărata importanţă a Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, ca de altfel şi apartenenţa noastră la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană", a declarat premierul Ciucă.

"Am fost aici, la Bucureşti, când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui Parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea în căutarea libertăţii. Nu cred că cei doi preşedinţi ar fi putut în acel timp să îşi închipuie cum va fi situaţia 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic şi în relaţiile personale. Şi, după cum aţi spus dumneavoastră, noi avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacaţi", a declarat Antony Blinken la întâlnirea cu Ciucă. El a evidenţiat, la rândul său, dezvoltarea unor relaţii puternice în domeniul economic, inclusiv în cel energetic, dar a menţionat şi relaţiile interpersonale create în domeniul academic şi cultural.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Stiri politice » Negocieri cruciale în Bucureşti. Ce a discutat Klaus Iohannis cu Antony Blinken la Cotroceni