Antena Meniu Search
x

Video Îndemnul lui Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, pentru România: "Centrul de greutate al Europei se mută către Est. Să jucăm poate un pic mai ambițios"

"Centrul de greutate al Europei se mută către Est". A spus-o cât se poate de clar Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, care în aceste zile participă la ministeriala NATO de la București. România este în prezent "capitala" Alianței Nord-Atlantice și are ocazia unică de transforma avantajele strategice oferite de prezența pe Flancul Estic în câștiguri palpabile pentru populație. "Este o invitație ca țări ca România, ca Polonia, ca Cehia, să jucăm poate un pic mai ambițios, mai robust, și strategicul să se transforme în dividende de prosperitate", a declarat numărul doi în NATO, în platoul Observator.

de Redactia Observator

la 28.11.2022, 20:23

Vezi și

Alessandra Stoicescu: Suntem capitala NATO în aceste trei zile și fără îndoială este copleșitoare importanța celor care se întâmplă zilele astea aici, a deciziilor care se iau și a oamenilor care vin aici. Vreau să mă ajutați să le explicați celor de acasă cum se traduce asta pentru omul de rând.

Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO: Sunt mândru ca român să fiu alături de Secretarul General în țara mea. Bucureștiul și România sunt pe hartă și sper din toată inima ca deciziile luate să fie puternice, solide și să aibă impact pentru viața oamenilor, pentru siguranța și liniștea noastră. (...) Venim cu o nouă filozofie în ceea ce privește securitatea țărilor din NATO. E o securitate militară și pe bună dreptate liderii țărilor de pe Flancul Estic cer ca NATO să facă mai mult. Și vom face mai mult, prezență mai numeroasă, sisteme antirachetă mai robuste. (...) Să nu uităm că Bucureștiul este astăzi, la nivel de miniștri de Externe, o haltă între decizia de la Summit-ul de la Madrid, care a spus că vom merge pe Flancul Estic la un alt nivel, și Summit-ul de la Vilnius, din iulie anul viitor, când va trebui să luăm decizii. Deci anticipăm ca România să ajungă la nivel de brigadă destul de rapid, chestiuni pe zonă cibernetică, chestiuni de intelligence, chestiuni legate de spațiul extraterestru, venim cu o logică foarte foarte integrată.

Alessandra Stoicescu: Și aici România va juca un rol foarte important.

Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO: Vorbeam chiar astăzi la întâlnirea de la Guvern de dimensiunea militară dar și de reziliență. Și vom avea în a doua zi a ministerialei NATO de la București o discuție foarte importantă despre reziliență, independență energetică, o problemă foarte foarte importantă. Se schimbă din mers modelul energetic al Europei, cu costuri foarte mari pentru populație, cu inflație, cu griji pentru oameni, nu suntem indiferenți la aceste probleme. Sunt probleme legate de atacuri cibernetice, de dezinformare, de aprovizionarea cu cereale. România a tranzitat peste opt milioane de tone de cereale din Ucraina, cred că este o invitație și pentru a moderniza infrastructurile, pentru a participa la o reconstrucție care va veni a Ucrainei. Când ne gândim la securitate, nu ne mai gândim doar la securitate doar în sens strict militar, este foarte important fără îndoială, prezența militară americană, franceză, este foarte importantă. România nu are probleme de securitate tradițională. Lucrurile sunt complicate, dar România este pe mâini sigure, suntem în NATO, suntem aici să rămânem, nu avem aici probleme.

Pe acelaşi subiect

Alessandra Stoicescu: Vreau să trecem scurt pe cealaltă graniță sensibilă, avem granița cu Ucraina, direct cu zona de război, dar și cea cu Republica Moldova, cu frații noștri de acolo care sunt în pericol, care sunt sub atac permanent, e un mesaj important cel pe care îl dați aici.

Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO: Este o premieră absolută. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani Republica Moldova vine nivel de ministru de Externe la o întâlnire NATO. În sine este un mesaj foarte important. Încercăm să găsim soluții și cu partenerii din UE, pentru Republica Moldova, pentru Georgia, pentru Bosnia, dar pentru noi, pentru români, Republica Moldova este cel mai important dintre parteneri. Ministrul Apărării din Moldova a fost de două ori în trei săptămâni la sediul NATO, nu s-a mai întâmplat aproape niciodată asta. Încercăm să ajutăm Republica Moldova, e o țară neutră, respectăm acest lucru, dar avem nevoie să ajutăm Ucraina dar și Republica Moldova. (...) Moldova este un partener comun al NATO și al UE, de aceea este foarte interesată sinergia pe care noi o avem în relația NATO-UE-Moldova.

Alessandra Stoicescu: Oportunități. Un pic pusă în umbră, dacă vreți, în relatările noastre, este momentul G7 plus de la București. La precedenta lor întâlnire discuția a fost clar despre securitate energetică, reziliență... Să ne uităm, economic România ce poate găsi aici ca un filon de aur?

Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO: Suntem extrem de recunoscători ministrului federal de Externe, Annalena Baerbock, pentru că Germania deține președinția G7. Sunt cele șapte mari economii dezvoltate ale lumii Occidentale, incluzând Japonia. Și faptul că există o întâlnire la care voi participa împreună cu Secretarul General cu țările de pe Flancul Estic care ajută cel mai mult Ucraina, inclusiv în pregătirea reconstrucției Ucraina, va veni și Banca Mondială la această întâlnire, și BERD, va fi Norvegia, va fi Suedia, va fi și Spania, donatori importanți inclusiv financiar și economic. Și atunci dacă vorbim despre relevanța strategică a României, este foarte bine că România este capitala NATO pentru câteva zile, dar omul să își pună o întrebare corectă: dacă sunt atât de important strategic și militar, de ce nu sunt la fel de important și relevant economic și comercial și ca investiții? Și e o întrebare legitimă. Deci această întâlnire de mâine aduce ceea ce cancelarul german a spus la Praga acum două săptămâni... centrul de greutate al Europei se mută către Est. Este o invitație ca țări ca România, ca Polonia, ca Cehia, să jucăm poate un pic mai ambițios, mai robust, și strategicul să se transforme în dividende de prosperitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Îndemnul lui Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, pentru România: "Centrul de greutate al Europei se mută către Est. Să jucăm poate un pic mai ambițios"