Antena Meniu Search
x

Video Miniștrii de Externe din țările NATO se întâlnesc de luni la București. Războiul din Ucraina și amenințarea Rusiei din Marea Neagră, printre subiectele aflate pe masa alianței

De mâine, România devine creierul Alianţei Nord Atlantice timp de trei zile. Peste 75 de lideri politici din 25 de ţări, experţi şi analişti renumiţi vin la Bucureşti la cel mai important eveniment NATO de după summitul de la Madrid din aceasta vara. Cele mai importante figuri sunt secretarul american de stat Anthony Blinken şi secretarul general NATO Jans Stoltenberg.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 27.11.2022, 20:19

Vezi și

Este cea mai importantă întâlnire organizată de România după summitul NATO din 2008 şi prima de acest fel din Europa de Sud-Est. Securitatea ţărilor din zona Mării Negre este principala temă abordată de ţara noastră. Suntem la nici 250 de kilometri de Crimeea, anexat ilegal de Rusia acum opt ani. Putin a instalat acolo o flotă puternică, formată din distrugătoare, submarine şi nave care lansează torpile la sute de kilometri distanţă, spre Ucraina. 

În plus, vedem şi cum arată flancul sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Peste 15 mii de militari NATO sunt răspândiţi în ţările baltice şi de sud est. Patru sesiuni de lucru vor avea loc la această întâlnire NATO de la Bucureşti.

Ce vor discuta liderii din NATO?

Războiul din Ucraina este partea cea mai importantă. Lideri politici şi militari vor analiza ajutoarele pe care Ucraina le-a primit şi pe care le cere în continuare. Există oficiali din Statele Unite care spun că America ţine tot mai greu pasul cu cerinţele lui Zelenski. 

A doua sesiune va fi o cină de lucru alături de ministrul de externe din Ucraina, care vine marţi în România. Şi nu în ultimul rând vor avea loc discuţii referitoare la modul în care China acţionează în toată această perioadă delicată.  La discuţii vor participa toţi miniştrii de externe ai NATO şi din ţările partenere. Cei mai importanţi lideri din străinătate, Antony Blinken şi Jens Stoltenberg, vor ajunge la Bucureşti mâine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Miniștrii de Externe din țările NATO se întâlnesc de luni la București. Războiul din Ucraina și amenințarea Rusiei din Marea Neagră, printre subiectele aflate pe masa alianței