Antena Meniu Search
x

Reacţia lui Antony Blinken, întors după 25 de ani la Bucureşti. Șeful diplomației americane, primit cu un moment muzical la Ateneu

Antony Blinken a fost primit la Bucureşti cu un moment muzical la Ateneu. Secretarul de stat american a aterizat în România noaptea trecută. În cursul dimineţii a participat alături de premierul Nicolae Ciucă şi de ministrul Bogdan Aurescu la o expoziţie de fotografie "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic", pe tema relaţiilor dintre poporul român şi cel american.

de Redactia Observator

la 29.11.2022, 10:54

Vezi și

Şeful diplomaţiei americane are programată marţi o întâlnire la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis. Apoi oficialul american va avea consultări politice cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE. Vizita lui Antony Blinken în România se încheie miercuri.  

România este timp de trei zile centrul de comandă al Alianţei Nord Atlantice. Peste 75 de lideri politici din 25 de ţări, experţi şi analişti se întâlnesc la Bucureşti la cel mai important eveniment NATO de după summitul de la Madrid, din vară. Cele mai importante figuri care vor fi prezente la întâlniri sunt secretarul american de stat, Antony Blinken şi secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

Antony Blinken, după 25 de ani din nou în România: Este minunat să mă întorc din nou la Bucureşti

Secretarul de stat al SUA a declarat că este minunat să se întoarcă din nou la Bucureşti, el arătând că a mai fost în România când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic şi că a fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea. "Este minunat să mă întorc din nou la Bucureşti. Am fost aici la Bucureşti când preşedintele Clinton şi preşedintele Constantinescu au anunţat lansarea acestui parteneriat strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii”, a spus Blinken.

Pe acelaşi subiect

Secretarul de stat al NATO a mai spus că nu crede că cei doi preşedinţi ar fi putut în acel timp să îşi închipuie cum va fi situaţia 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic şi relaţiile personale. "După cum aţi spus, avem o alianţă de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra când vom şi atacaţi", a mai spus Antony Blinken, precizând că au fost construite relaţii puternice şi în domeniul economic, inclusiv în cel energetic.

Nicolae Ciucă: Parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a arătat că este mândru că "parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol". "Este o mare bucurie şi onoare să urez bun venit şefului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, în Bucureşti. Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA", a declarat premierul Ciucă.

Şeful Executivului a arătat că se bucură pentru că în urmă cu 25 de ani, când a avut loc prin întâlnire cu poporul român a preşedintelui Clinton, Blinken a fost prezent la Bucureşti, în staff-ul preşedintelui SUA.

"25 de ani reprezintă un jalon extrem de important, care ne determină să conştientizăm că în 1997 s-a născut o generaţie care a crescut şi s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic", a mai afirmat Ciucă, exprimându-şi convingerea că această generaţie va face tot ce îi stă în putinţă pentru a apăra libertatea, drepturile câştigate şi valorile democratice.

"De asemenea, sunt convins că această generaţie, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanţă a partaneriatului strategic dintre SUA şi România, precum şi apartenenţa noastră la NATO şi UE", a spus premierul Ciucă.

Premierul a mulţumit pentru angajamentul SUA pentru prezenţa militară în ţara noastră şi importanţa pe care o acordă întăririi descurajîrii şi apărării pe Flancul estic.  ”Desigur, dimensiunea economică este una foarte importantă şi trebuie să apreciez cooperarea economică şi creşterea investiţiilor americane în România", a mai spus premierul Nicolae Ciucă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Reacţia lui Antony Blinken, întors după 25 de ani la Bucureşti. Șeful diplomației americane, primit cu un moment muzical la Ateneu