Breaking News

Guvernul Cîțu a primit votul de învestitură. Lista completă a miniștrilor din viitorul Executiv

De Veronica Micu.
Publicat: 23.12.2020, 18:30.
Actualizat: 23.12.2020, 19:46

Guvernul Cîțu a obținut votul de învestitură, în Parlament, după votul secret de miercuri, ca urmare a prezentării programul de guvernare şi listei miniştrilor propuși.

Florin Cîțu, premierul propus al Coaliției de guvernare, declarații în Parlament

Florin Cîțu, premierul propus al Coaliției de guvernare, declarații în Parlament

Inquam Photos / George Calin

Din totalul de 446 de voturi exprimate, 260 au fost „pentru” învestirea Guvernului Cîțu, iar 186 „contra”.

Mulțumesc tuturor celor care au votat acest guvern. Le promit și garantez că nu voi înșela niciodată așteptările acestor oameni”, a declarat Florin Cîțu, la aflarea rezultatului votului.

UPDATE 18:30 - Conform surselor Observator, Guvernul Cîțu a obținut votul de învestitură cu 260 voturi „pentru” și 186 „împotrivă”.

UPDATE 17:50 - Parlamentul a început votul pentru învestirea Guvernului Cîţu, fiind necesare 228 de voturi pentru ca Executivul să treacă.

La finalul şedinţei, premierul desemnat Florin Cîţu le-a transmis românilor că „va fi bine” iar parlamentarilor care-l contestă le-a spus: „Vă sperie o guvernare Cîţu, nu-i aşa?”.

„Nu-i aşa că sunteţi terminaţi că sunt aici, nu-i aşa? Sunt încă aici. Vă sperie o guvernare Cîţu, nu-i aşa?”, le-a transmis Cîţu parlamentarilor care-l contestă.

UPDATE 16:40 - Parlamentarii AUR şi PSD au protestat în şedinţa de plen destinată învestirii Guvernului Cîţu, cei de la AUR susţinâd redeschiderea şcolilor, iar social-democraţii avându-l ca ţintă pe premierul desemnat Florin Cîţu.

Parlamentarii AUR au avut pancarte pe care scria ”Redeschideţi şcolile!”, una dintre solicitările formulate frecvent de liderul partidului George Simion.

Şi senatorii şi deputaţii PSD au protestat, ei având critici la adresa premierului desemnat Florin Cîţu, fost ministru de Finanţe în Cabinetul Orban.

UPDATE 16:00 - Ședința parlamentară este marcă de scandal. Senatorii și deputații l-au întâmpinat pe Florin Cîțu cu aplauze, dar și cu huiduieli, determinându-l pe Ludovic Orban să le ceară „să se comporte așa cum fiecare român așteaptă: să fie civilizați și să aibă bun simț”.

Cei care huiduie să se ducă pe stadion - Ludovic Orban

A luat cuvântul și Marcel Ciolacu, liderul PSD, care l-a acuzat pe Ludovic Orban că și-a bătut joc de o țară întreagă.

Marcel Ciolacu: Domnule Orban, ați pierdut alegerile! Românii v-au trimis acasă pentru că ați pus în pericol sănătatea, viața și educația copiilor. V-au trimis acasă pentru că ați mințit, pentru că v-ați bătut joc de o țară întreagă. Nu ați înțeles nimic! De două săptămâni românii vă privesc cum vă sfâșiați între voi pentru scaunele voastre, pentru bani și putere. De aceea v-ați pus un premier de paie.

Vindeți companiile românești și omorâți agricultura românească. Știți că plecați foarte repede și de aici disperarea voastră de a vă pune pe funcții în creierii nopții. PSD nu va vota niciodată un astfel de guvern. Românii mai au un singur aliat în Guvern: PSD.

De acum începe cel mai negru coșmar pe care l-ați avut dumneavoastră.

Florin Cîțu a cerut votul de învestitură

UPDATE 15:40 - Plenul celor două camere s-a reunit în Parlament, iar premierul Florin Cîțu prezintă lista de miniștri și programul de guvernare pentru care cere votul de încredere.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 363 de parlamentari din cei 455 validaţi.

Vor urma dezbateri, ulterior parlamentarii urmând să aleagă prin vot secret cu bile, dacă acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Florin Cîțu, premierul desemnat: De astăzi, România va avea prim ministru, va avea Guvern cu puteri depline. Eu, ca viitor premier, și tot Guvernul României ne vom face datoria față de cetățeni. Eu și echipa mea vom face tot ce ne stă în putință să trecem cât mai repede și cât mai bine de criza de sănătate și să pune economia pe picioare.

Miniștrii din Guvernul Cîțu au primit avize favorabile

UPDATE 14:40 - Toţi miniştrii propuşi în Guvernul Cîţu au primit aviz favorabil în urma audierilor de la comisii.

UPDATE 10:40 - Conducerile Camerelor au stabilit ca audierile celor 18 miniștri să aibă loc în intervalul 11:00 - 14:00, iar plenul Camerelor reunite să se desfăşoare la ora 15:00.

Florin Cîţu a depus la Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului programul de guvernare şi lista miniştrilor cabinetului, a anunţat PNL.

Premierul desemnat Florin Cîțu a anunțat că programul de guvernare și lista miniștrilor vor fi depuse miercuri în Parlament. El și-a exprimat speranța că noul Cabinet va fi învestit, iar miercuri seară va avea prima ședință.

Vicepremieri în Guvernul Florin Cîțu vor fi Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR).

Miniștri PNL:

Ministerul de Finanțe - Alexandru Nazare
Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu
Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă
Ministerul Energiei - Virgil Popescu
Ministerul Afacerilor Interne - Lucian Bode
Ministerul Educației - Sorin Câmpeanu
Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu
Ministerul Agriculturii - Adrian Oros
Ministerul Muncii - Raluca Turcan

Miniștri USR PLUS:

Ministerul Justiției - Stelian Ion
Ministerul Sănătății - Vlad Voiculescu
Ministerul Transporturilor - Cătălin Drulă
Ministerul Fondurilor Europene - Cristian Ghinea
Ministerul Economiei- Claudiu Năsui
Ministerul Cercetării, Inovării, Digitalizării - Ciprian Teleman

Miniștri UDMR:

Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila
Ministerul Mediului - Tanczos Barna
Ministerul Tineretului și Sportului - Novák Eduárd.

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu să formeze viitorul guvern

Aseară, preşedintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni, anunţând desemnarea lui Florin Cîțu în funcția de premier.

Săptămâna trecută, dupa prima runda, am spus ca e nevoie de cateva zile pentru ca lucrurile sa se cristalizeze. Si s-au cristalizat. Intre timp, o coalitie formata din PNL, USR-PLUS si UDMR a fost formalizata si a dovedit deja majoritatea in Parlamentul Romaniei. Astazi, cu ocazia consultarilor, liderii formatiunilor care formeaza coalitia de centru-dreapta s-au prezentat impreuna si au propus un candidat pentru pozitia de prim-ministru.

Luand in considerare toate acestea, am decis sa-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru pozitia de prim-ministru”, a declarat Klaus Iohannis.

Florin Cîțu vrea o guvernare stabilă și de lungă durată

Florin Cîțu a mulțumit pentru încredere coaliției și președintelui Klaus Iohannis, anunțând planurile lui pentru acest mandat.

„Vreau sa ii asigur pe romani ca imi dau seama si stiu perioada dificila prin care trece Romania. Vreau să garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată.

România trece printr-o criză dublă, de sănătate și economică. E rolul guvernului sa treaca cat mai rapid prin criza. Sa reasezam economia pe picioarele ei sanatoase. Vin in fata dumneavoastră cu o echipa de profesionisti.

Fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea primului ministru, care vor fi monitorizate. Vă asigur de un parteneriat transparent și onest, pentru că avem același obiectiv: dezvoltarea României”, a declarat Florin Cîțu.

AUR nu votează Guvernul Cîțu

Co-preşedintele AUR George Simion a declarat marţi că Alianţa pentru Unirea Românilor participă la consultările de la Cotroceni, deşi partidul este dezamăgit de „felul în care se mimează consultările”. El a adăugat că AUR nu va vota categoric Cabinetul Cîţu, despre care e convins că nu va prinde anul 2024, precum nici președintele Klaus Iohannis.

„Poziţia noastră este aceeaşi ca data trecută: categoric nu vom vota Cabinetul Cîţu. Avem propunerea noastră de prim-ministru, avem propunerea noastră de ministru al Educaţiei într-un eventual guvern de uniune naţională”, a declarat George Simion.

Citește și:

George Simion a solicitat redeschiderea şcolilor, subliniind că preşedintele Iohannis şi viitorul guvern trebuie să ţină cont de părerea profesorilor şi părinţilor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.