Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu să formeze viitorul guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele care au obținut mandate în noul parlament, și a anunțat desemnarea lui Florin Cîțu în funcția de premier.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 22.12.2020, 19:58

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu să formeze viitorul guvern
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu să formeze viitorul guvern - Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a declarat după noua rundă de consultări cu formațiunile reprezentate în noul Parlament că lucrurile s-au cristalizat și coaliția de centru-dreapta a dovedit majoritatea în Parlament. 

Săptămâna trecută, dupa prima runda, am spus ca e nevoie de cateva zile pentru ca lucrurile sa se cristalizeze. Si s-au cristalizat. Intre timp, o coalitie formata din PNL, USR-PLUS si UDMR a fost formalizata si a dovedit deja majoritatea in Parlamentul Romaniei. Astazi, cu ocazia consultarilor, liderii formatiunilor care formeaza coalitia de centru-dreapta s-au prezentat impreuna si au propus un candidat pentru pozitia de prim-ministru.

Luand in considerare toate acestea, am decis sa-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru pozitia de prim-ministru”, a declarat Klaus Iohannis.

Florin Cîțu vrea o guvernare stabilă și de lungă durată

Florin Cîțu a mulțumit pentru încredere coaliției și președintelui Klaus Iohannis, anunțând planurile lui pentru acest mandat.

„Vreau sa ii asigur pe romani ca imi dau seama si stiu perioada dificila prin care trece Romania. Vreau să garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată. 

România trece printr-o criză dublă, de sănătate și economică. E rolul guvernului sa treaca cat mai rapid prin criza. Sa reasezam economia pe picioarele ei sanatoase. Vin in fata dumneavoastră cu o echipa de profesionisti.

Fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea primului ministru, care vor fi monitorizate. Vă asigur de un parteneriat transparent și onest, pentru că avem același obiectiv: dezvoltarea României”, a declarat Florin Cîțu.

Cum au decurs consultările de la Cotroceni

Astăzi au avut loc consultările de la Palatul Cotroceni, convocate de preşedintele Klaus Iohannis. Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au mers împreună la Palatul Cotroceni și au anunțat susținerea pentru Florin Cîțu.  

În același timp, PSD nu a mers la consultări, iar liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD intră în Opoziție.

Klaus Iohannis a felicitat coaliţia pentru că a ajuns la un acord

„Felicitări pentru formalizarea coaliţiei, felicitări pentru viteza cu care aţi reuşit să promovaţi demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit şi cu conducerile alese într-o zi şi un pic”, a declarat Klaus Iohannis.

Liderul PNL Ludovic Orban a replicat „şi un pic de noapte la Cameră”.

Preşedintele României a adăugat „o zi şi un pic dintr-o noapte”.

Orban i-a înmânat şefului statului documentul cu acordul coaliţiei de guvernare PNL - USR PLUS şi UDMR.

AUR nu votează Guvernul Cîțu

Co-preşedintele AUR George Simion a declarat marţi că Alianţa pentru Unirea Românilor participă la consultările de la Cotroceni, deşi partidul este dezamăgit de „felul în care se mimează consultările”. El a adăugat că AUR nu va vota categoric Cabinetul Cîţu, despre care e convins că nu va prinde anul 2024, precum nici președintele Klaus Iohannis.

„Poziţia noastră este aceeaşi ca data trecută: categoric nu vom vota Cabinetul Cîţu. Avem propunerea noastră de prim-ministru, avem propunerea noastră de ministru al Educaţiei într-un eventual guvern de uniune naţională”, a declarat George Simion.

Citește și:

George Simion a solicitat redeschiderea şcolilor, subliniind că preşedintele Iohannis şi viitorul guvern trebuie să ţină cont de părerea profesorilor şi părinţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu să formeze viitorul guvern