Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban, după negocierile de la Palatul Cotroceni: Nu suntem de acord cu nicio participare la guvernare a PSD

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că l-a informat pe președintele Klaus Iohannis că liberalii își doresc o guvernare cu USR-PLUS, UDMR și minoritățile din Parlament, cu Florin Cîțu în fruntea noului Executiv.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 14.12.2020, 13:30

Ludovic Orban face primele declarații după consultările de la Palatul Cotroceni
Ludovic Orban face primele declarații după consultările de la Palatul Cotroceni - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Declarațiile lui Ludovic Orban:

I-am prezentat președintelui poziția de principiu a PNL. Partidul Național Liberal, consecvent acțiunii sale politice și angajamentelor din campania electorală, rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta care să asigure dezvoltarea României.

I-am prezentat președintelui mandatul acordat de BPN al PNL către echipa de negociere și anume: formarea unui guvern de centru dreapta, cu posibili parteneri USR PLUS, UDMR și grupul minoritătilor naționale, cu un program de guvernare care să conțină cele mai importante măsuri din planul de guvernare prezentat în campanie.

I-am prezentat președintelui că propunerea pentru funcția de premier e în persoana lui Florin Cîțu și președinția C. Deputaților să fie deținută de PNL. 

L-am informat despre evoluția discuțiilor din prezent cu posibilii parteneri.

Domnul președinte cunoaște foarte bine Constituția și sunt convins că va formula propunerea de premier în momentul constituțional potrivit.

PNL vrea o guvernare fără PSD

Nu suntem de acord cu nici o participare la guvernare a PSD.

PSD a ținut în loc România 30 de ani, PSD trei ani de zile a făcut cu totul altceva decât a promis românilor, mai mult, PSD s-a comportat ca un partid care nu merită să dețină nicio părticică de putere în România.

Despre șefia Camerei Deputaților: Sunt dispus să duc negocierile în mandatul dat de partid. PNL este în această posibilă majoritate pe care ne-o dorim, este un partner puternic, are un program de guvernare, planul cel mai bine fundamentat și suntem hotărâți, dacă e posibil, să ducem la formarea unui guvern de centru-dreapta.

Sigur că și noi ne-am dori să învestim Guvernul cât mai repede. Pe de altă parte, formarea coalițiilor în toate democrațiilor se naște într-un timp rezonabil. Sunt țări unde negocierile au durat și o lună de zile.

Noi am convenit cu partenerii de discuții să nu dăm puncte de vedere individuale, să prezentăm public toți trei ce s-a convenit. Noi vom respecta această înțelegere.

Din delegația PNL care a mers la negocierile cu președintele Klaus Iohannis au făcut parte Ludovic Orban, Florin Cîţu, Raluca Turcan, Rareş Bogdan și Iulian Dumitrescu.

PSD cere guvern de uniune națională

Marcel Ciolacu a anunțat că PSD a propus la negocierile de la Palatul Cotroceni un guvern de uniune naţională. 

”Nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă şi considerăm că un guvern de uniune naţională e cea mai bună soluţie pentru România. Partidul care a câştigat alegerile trebuie să desemneze premierul în persoana domnului Alexandru Rafila”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Liderul PSD a explicat că social-democrații nu vor vota un guvern PNL sau format în jurul acestei formaţiuni. 

Consultări tensionate la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat la Palatul Cotroceni delegaţiile partidelor care au intrat în Parlament în urma alegerilor din 6 decembrie, la finalul discuţiilor fiind de aşteptat să anunţe numele premierului, care va avea zece zile pentru a-şi prezenta în plenul Camerelor reunite echipa şi programul de guvernare.

Partidele au fost invitate la consultări discuţii în ordinea descrescătoare a numărului voturilor obţinute, primul fiind PSD, la ora 11.00, urmat de PNL, USR PLUS, Alianţa pentru Unirea Românilor, UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale, fiecărui partid fiindu-i alocată o oră.

Discuţiile se anunţă tensionate, în condiţiile în care fiecare partid va merge cu propria agendă, inclusiv cele trei - PNL, USR PLUS, UDMR - de la care era aşeptată formarea unei majorităţi parlamentare, dar ale căror negocieri au eşuat duminică.

Trei propuneri de premier, la masa președintelui

Klaus Iohannis va avea pe masă mai multe nume de premier: Alexandru Rafila - propus de PSD, Florin Cîţu - PNL, Dacian Cioloş - USR PLUS, Călin Georgescu - AUR, iar UDMR ar urma să ia luni dimineaţă o decizie pe tema premierului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban, după negocierile de la Palatul Cotroceni: Nu suntem de acord cu nicio participare la guvernare a PSD