Antena Meniu Search
x

Video Alertă în Europa: ţara care ar putea interzice medicamentele cu pseudoefedrină, folosite la răceală şi gripă

Medicamentele care conţin pseudoefedrină ar putea fi interzise în Regatul Unit sau cumpărate doar cu reţetă de la medic. Şi Agenţia Europeană pentru Medicamente anunţă că face o analiză de siguranţă a medicamentelor pentru răpceală şi gripă pentru a vedea dacă există vreun risc de accident vascular cerebral sau atac de cord. Pseudoefedrina este un decongestionant care se găseşte în zeci de medicamente folosite de milioane de oameni. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 23.02.2023, 21:43

Vezi și

Grijă mare dacă luaţi tratamente împotriva gripei şi a răcelii. Agenţia Europeană a Medicamentului investighează posibila legătură dintre pastilele care conţin pseudoefedrină şi afecţiuni ale vaselor de sânge din creier. Mai multe cazuri au fost raportate în ultima vreme de pacienţi. 

De ce pot fi periculoase medicamentele cu pseudoefedrină, folosite la gripă și răceală

Cu un vârf de 140.000 de viroze acum trei săptămâni, au apărut cozi la farmaciile din România. Unele medicamentele care se vând fără reţetă conţin substanţe ce pot să ne facă mai mult rău decât bine, avertizează Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Cristina Filip, reporter Observator: Pseudoefedrina este o substanţă care se administrează fie singură, fie în combinaţie cu alte medicamente pentru a trata simptomele de gripă, răceală sau alergie. Nu se ia mai mult de șapte zile consecutive, pentru că în cazul unei doze mari creşte riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord. 

Pe acelaşi subiect

Marius Chipurici, toxicolog: Acţionează pe vasele mici prin blocarea vaselor inimii, coronarelor, sau atac vascular cerebral, ischemic în special, prin blocarea vaselor de sânge la nivelul creierului.

Chiar dacă pastilele cu pseudoefedrină se eliberează fără reţetă, Agenţia Europeană a Medicamentelor ne sfătuieşte să mergem la medic, ca să ne prescrie dozele şi durata tratamentului. Opt din zece români spun că se tratează singuri de răceală şi gripă. "Nu, pai nu le citeşte nimeni, sunt prea lungi şi prea complicate. Viaţa e prea scurtă să pierzi timpul cu poveştile alea", ne-a spus unul dintre cei care s-au tratat singuri.

Ce medicamente au cea mai mare concentrație de pseudoefedrină

Medicamentele care desfundă nasul au cea mai mare concentraţie de pseudoefedrină, spun toxicologii. Şi un singur comprimat este, uneori, o doză prea mare pentru organismul nostru. 

Marius Chipurici, toxicolog: Este un stimulent al sistemului nervos central şi pe aparatul cardiovascular acţionează ca vasoconstrictor, artitmogen şi de creşterea tensiunii arteriale. Este greu de stabilit un prag periculos dar, în principiu, după 100 de miligrame de pseudoefedrină putem să fim îngrijoraţi.

Peste 250 de milioane de cutii de medicamente s-au vândut, fără reţetă, în România în 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Sanatate » Alertă în Europa: ţara care ar putea interzice medicamentele cu pseudoefedrină, folosite la răceală şi gripă