Antena Meniu Search
x

Video De ce pot fi periculoase medicamentele cu pseudoefedrină, folosite la gripă și răceală. Explicația unui toxicolog

Grijă mare dacă luaţi tratamente împotriva gripei şi a răcelii. Agenţia Europeană a Medicamentului investighează posibila legătură dintre pastilele care conţin pseudoefedrină şi afecţiuni ale vaselor de sânge din creier. Mai multe cazuri au fost raportate în ultima vreme de pacienţi. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 11.02.2023, 19:51

Vezi și

Cu un vârf de 140.000 de viroze acum trei săptămâni, au apărut cozi la farmaciile din România. Unele medicamentele care se vând fără reţetă conţin substanţe ce pot să ne facă mai mult rău decât bine, avertizează Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Cristina Filip, reporter Observator: Pseudoefedrina este o substanţă care se administrează fie singură, fie în combinaţie cu alte medicamente pentru a trata simptomele de gripă, răceală sau alergie. Nu se ia mai mult de șapte zile consecutive, pentru că în cazul unei doze mari creşte riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord. 

Marius Chipurici, toxicolog: Acţionează pe vasele mici prin blocarea vaselor inimii, coronarelor, sau atac vascular cerebral, ischemic în special, prin blocarea vaselor de sânge la nivelul creierului.

Chiar dacă pastilele cu pseudoefedrină se eliberează fără reţetă, Agenţia Europeană a Medicamentelor ne sfătuieşte să mergem la medic, ca să ne prescrie dozele şi durata tratamentului. Opt din zece români spun că se tratează singuri de răceală şi gripă. "Nu, pai nu le citeşte nimeni, sunt prea lungi şi prea complicate. Viaţa e prea scurtă să pierzi timpul cu poveştile alea", ne-a spus unul dintre cei care s-au tratat singuri.

Pe acelaşi subiect

Ce medicamente au cea mai mare concentrație de pseudoefedrină

Medicamentele care desfundă nasul au cea mai mare concentraţie de pseudoefedrină, spun toxicologii. Şi un singur comprimat este, uneori, o doză prea mare pentru organismul nostru. 

Marius Chipurici, toxicolog: Este un stimulent al sistemului nervos central şi pe aparatul cardiovascular acţionează ca vasoconstrictor, artitmogen şi de creşterea tensiunii arteriale. Este greu de stabilit un prag periculos dar, în principiu, după 100 de miligrame de pseudoefedrină putem să fim îngrijoraţi.

Peste 250 de milioane de cutii de medicamente s-au vândut, fără reţetă, în România în 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » De ce pot fi periculoase medicamentele cu pseudoefedrină, folosite la gripă și răceală. Explicația unui toxicolog