Antena Meniu Search
x

Medicamentele cu pseudoefedrină, luate de milioane de români, ar putea provoca accidente vasculare sau infarct. Anunțul EMA

Medicamente pentru gripă și răceală cu pseudoefedrină, risc de ischemice și atac de cord. Agenția Europeană pentru Medicamente anunță o analiză de siguranță a medicamentelor care conțin pseudoefedrină, transmite Mediafax.

de Redactia Observator

la 01.02.2024, 19:35

Vezi și

Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a început o analiză a medicamentelor decongestionante pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină, ca urmare a unor probleme de siguranță, notează Reuters.

EMA a precizat că analiza vine în urma unor rapoarte privind afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier la unii pacienți care au luat medicamente care conțin pseudoefedrină.

De ce ar putea fi periculoase medicamentele cu pseudoefedrină

Potrivit EMA, preocupările sunt legate de riscul de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS), afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier. PRES și RCVS pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore.

„Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord”, se arată pe site-ul EMA.

Pseudoefedrina este un medicament care se utilizează singur sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata nasul înfundat din cauza răcelii, gripei sau alergiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Medicamentele cu pseudoefedrină, luate de milioane de români, ar putea provoca accidente vasculare sau infarct. Anunțul EMA