Antena Meniu Search
x

"Când se va termina pandemia?" Schimbare de paradigmă în rândul experților, 2020 a fost doar începutul

Chris Murray, un expert în boli infecțioase de la Universitatea din Washington ale cărui predicții cu privire la numărul de îmbolnăviri și decese cauzate de Covid-19 sunt urmărite îndeaproape, își schimbă părerea cu privire la evoluția pandemiei. Un nou studiu realizat în Africa de Sud a adus o perspectivă sumbră în ceea ce privește revenirea la normalitate. Noile variante de SARS-CoV-2 ar putea infecta chiar și populația considerată imună (cea vaccinată sau care a trecut deja printr-o formă de boală).

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 04.03.2021, 12:04

pandemie de coronavirus
Pademia de coronavirus a dus la aproximativ 2.5 milioane de decese, până în martie 2021 - Shutterstock
  • După un an întreg de pandemie și în plină campanie de vaccinare, oamenii de știință încă nu au un răspuns ferm cu privire la cea mai arzătoare întrebare: "Când se va termina pandemia, mai exact?"

Până de curând, Chris Murray considera că dezvoltarea unor vaccinuri anti-Covid-19 va ajuta țările să atingă așa-zisa imunitate de turmă - momentul în care riscul de transmitere de la o persoană la alta este mic, iar cei care nu sunt imuni devin indirect protejați din cauză că răspândirea bolii este foarte redusă.

Însă un studiu realizat luna trecută în Africa de Sud, cu ocazia campaniei de vaccinare, a demonstrat că noile variante de SARS-CoV-2 ar putea reduce eficacitatea serurilor și chiar ar putea trece peste bariera imunității de turmă, infectându-i chiar și pe cei care au făcut deja o formă de Covid-19.

"Nu am putut dormi după ce am văzut datele", a mărturisit Murray, director la Institutul de Măsurare și Evaluare a Sănătății din Seattle, Statele Unite. "Când se va termina totul?", s-a întrebat acesta, în contextul pandemiei ce a dat o lume întreagă peste cap. O întrebare ce schimbă toate previziunile pe care le-a avut cu privire la evoluția bolii la nivel mondial.

SARS-CoV-2 va rămâne printre noi. Eradicarea, imposibilă

Potrivit Reuters, care a intervievat 18 specialiști ce monitorizează atent situația, un nou consens apare în comunitatea științifică de la nivel înalt. Inițial s-a crezut că eficiența ridicată a vaccinurilor Pfizer-BioNtech și Moderna, de aproximativ 95%, va fi suficientă pentru a opri răspândirea virusului, dar noile tulpini din Africa de Sud și Brazilia au spulberat optimismul. Mai nou, experții consideră că SARS-CoV-2 va deveni endemic și va continua să facă victime și să aducă suferință pe tot globul în anii ce vor urma.

În consecință, oamenii ar trebui în continuare să ia în calcul masca de protecție și evitarea spațiilor aglomerate, în special dacă fac parte din categoriile de risc. "Eu tot aș vrea să port o mască dacă există vreo variantă pe acolo pe undeva", a declarat chiar Anthony Fauci, epidemiologul-șef al Statele Unite și consilier medical al președintelui Joe Biden. "Tot ce-ți trebuie este o mică variantă care să stârnească un alt focar și s-a dus pe apa sâmbetei predicția", a punctat el.

Unii experți, printre care și Murray, admit faptul că peisajul s-ar putea îmbunătăți. Noile vaccinuri, dezvoltate cu o viteză-record, încă par că previn spitalizările și decesele chiar și în cazurile de infectare cu mutațiile SARS-CoV-2. În plus, companiile farmaceutice lucrează la noi doze de vaccin complementar ce ar putea aduce un grad mare de eficacitate în lupta cu coronavirusul a serurilor deja aprobate. În plus, sunt multe de învățat cu privire la capacitatea sistemului imunitar de a combate boala.

2020 a fost doar începutul

Murray a spus că mutația din Africa de Sud continuă să se răspândească rapid, iar numărul de victime din această iarnă ar putea fi de patru ori mai mare decât cel asociat gripei. Iar asta într-o estimare ce iar în calcul faptul că 65% din populația din SUA ar fi imunizată deja. În cel mai rău scenariu, 200.000 de decese ar putea fi provocate doar de Covid-19, într-un singur sezon rece.

Actualul model statistic al Institutului condus de Chris Murray estimează că, până la 1 iunie, 62.000 de oameni vor fi răpuși de SARS-CoV-2 în Statele Unite și aproximativ 690.000 la nivel mondial. Schimbarea paradigmei a influențat reacțiile autorităților naționale cu privire la sfârșitul pandemiei. Marea Britanie, de exemplu, a anunțat că va ieși treptat și încet din lockdown, deși are o campanie de vaccinare foarte agresivă.

Când vom reveni la normalitate?

În Statele Unite, normalitatea urma să revină vara aceasta, apoi termenul s-a mutat până de Crăciun, iar acum se discută despre luna martie 2022. În Israel, un Pașaport Verde permite celor vaccinați sau trecuți prin boală să meargă la hoteluri sau teatre. Însă documentul este valabil doar șase luni, pentru că nu știe nimeni cât va dura imunitatea de turmă.

"Ce înseamnă să trecem peste faza de urgență a pandemiei? În mintea mea, să nu fie spitalele pline, să nu fie plin la ATI și oameni să nu moară în mod tragic", a fost de părere Stefan Baral, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins.

"A vaccina cât mai multe persoane este tot același răspuns și aceeași cale înainte, la fel cum era pe 1 decembrie sau pe 1 ianuarie, dar consecințele nu mai sunt aceleași", a punctat, la rândul lui, Shane Crotty, virolog la Institutul La Jolla din San Diego.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » "Când se va termina pandemia?" Schimbare de paradigmă în rândul experților, 2020 a fost doar începutul