Antena Meniu Search
x

Consumul de bacon, salam sau cârnaţi creşte riscul de cancer la sân

Consumul regulat a unor alimente precum bacon, costiţa, şuncă afumată şi cârnaţi creşte periculos de mult riscul de cancer la sân. Potrivit cercetătorilor, riscul apariţiei cancerului mamar este mai ridicat cu 9% la femeile care consumă carne procesată.  

Consumul regulat a unor alimente precum bacon, costiţa, şuncă afumată şi cârnaţi creşte periculos de mult riscul de cancer la sân. Potrivit cercetătorilor, riscul apariţiei cancerului mamar este mai ridicat cu 9% la femeile care consumă carne procesată.  

Noul studiu susţine concluziile anterioare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit cărora carnea roșie și alimentele din carne procesată cauzează cancer.

Potrivit BBC News, experţii recomandă prudenţă în privinţa acestor cercetări şi susţin că, în fapt, riscul apariţiei cancerului la femei este "foarte scăzut".  

Analiza, care a inclus date despre cel puţin 1 milion de femei, arată o legătură între consumul de carne procesată şi cancerul mamar, însă nu este clar dacă alimentele sunt cele care cresc, într-adevăr, acest risc.

Pe acelaşi subiect

Există şi alţi factori care ar trebui luaţi în considerare.

Potrivit studiului, consumul de bacon creşte riscul apariţiei cancerului la sân

Ce face diferenţa în cazul apariţiei cancerului mamar

Cele 15 studii care au stat la baza acestei analize au definiţii diferite despre consumul ridicat al acestor alimente.

De exemplu, studiul efectuat în Marea Britanie clasifică drept riscant consumul unei anumite cantităţi de carne procesată, în timp ce în alte ţări aceste cantităţi sunt mult mai ridicate.

Cercetătorii, în majoritatea acestor studii, au monitorizat atent oamenii şi obiceiurile lor alimentare pentru a putea observa care dintre ei au dezvoltat cancer la sân.

Dar problema este ca persoanele care consumă cantităţi diferite de carne procesată pot avea, de asemenea, alte comportamente ce pot face diferenţa în cazul apariţiei cancerului mamar.

În Marea Britanie, 14 din 100 de femei vor avea cancer la sân, la un moment dat, în viața lor. 

Obezitatea şi alcoolul cresc riscul cancerului de sân

Cancer Research UK estimează că aproximativ 23% din cancerele de sân pot fi prevenite.

De asemenea, s-a estimat că aproximativ 8% dintre cazuri sunt cauzate de supraponderabilitate și obezitate, iar alte 8% de alcool.

Autorii acestui studiu, publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului, declară că legătura pe care au găsit-o este doar pentru carnea procesată, nu pentru carnea roșie.

Organizația Mondială a Sănătății a inclus alimentele din carne procesată în categoria produselor cancerigene, în primul rând din cauza unor dovezi care o legă de un risc crescut de cancer intestinal. Despre carnea roşie, în schimb, spune că este "probabil carcinogenă".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Consumul de bacon, salam sau cârnaţi creşte riscul de cancer la sân