Cum ne putem reveni rapid după mesele încărcate de Paşte
An de an, consumul de grăsimi şi de zahăr ne aduce mai mult decât un sentiment de vinovăţie. Poate veni la pachet cu stări nu tocmai plăcute şi cu kilograme în plus, mai ales după o perioadă lungă de post. Însă "dacă vom fi cumpătaţi, petrecerea se va încheia tot la restaurant, nu la spital".
Radu Ţincu, medic primar ATI şi expert toxicologie: Trebuie să fim cumpătaţi, mai ales dacă am ţinut post pentru că timp de şase săptămâni, organismul a "deturat motoarele". Nu mai avem o secre'ie digestivă suficient de intensă, în special pentru proteine de origine animală, şi atunci la masa de Paşti apare o aşa-zisă bombă, nu doar calorică, ci şi calorică, lipidică cu o necesitate de digestie extrem de intensă.
Indiferent de cantitatea pe care o consumăm?
Radu Ţincu, medic primar ATI şi expert toxicologie: Depinde de combinaţii, depinde de cantitate. Nu înâmplător trebuie să separăm alimentele între ele, să le distanţăm cât mai mult pentru a da posibilitatea tubului digestiv să creeze acele sucuri digestive. Într-adevăr, ceea ce pune în pericol sănătatea umană este o cantitate mare de alimente într-o perioadă scurtă de timp. Va duce la apariţia tulburărilor digestive, iniţial, cu balonare, crampe, scaune diareice, iar dacă nu ne oprim la timp am avut cazuri de pacienţi care au făcut o pancreatită acută sau o dischinezie biliară şi au necesitat intervenţii chirurgicale. Acum câţiva ani am avut cazul unui bărbat care a ţinut post timp de şase săptămâni şi a mâncat un borcan de smântână la masa de Paşte şi după această cantitate bruscă de grăsimi a declanşat o pancreatită acută, care a dus la deces.
Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰