Antena Meniu Search
x

Raed Arafat vrea ca elevii să fie testați anti-Covid de profesori: "Dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii, nu va merge"

Dr. Raed Arafat spune că testarea din salivă trebuie să fie făcută de cadrele didactice. "Dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru, nu va merge", a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

de Redactia Observator

la 07.11.2021, 07:36

Raed Arafat
Raed Arafat vrea ca elevii să fie testați anti-Covid de profesori: "Dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii, nu va merge" - Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit șefului DSU, prima tranșă de teste nederanjante, din salivă, urmează să fie livrată, dar între timp au apărut reacții ale cadrelor didactice care nu vor să testeze elevii.

"Deja am început să vedem reacții că de ce să facă testarea cadrele didactice. Aici, clar, dacă vrem un screening cum se dorește, acest lucru nu are cum să se facă de către personal sanitar. Trebuie să se facă de către personalul școlii și fiecare profesor să facă pentru un număr de copii. Altfel, dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru, nu va merge", a declarat Raed Arafat, sâmbătă, la Maratonul Informării.

Calculul făcut de Ministerul Educației este pentru două teste pe săptămână per copil, iar testele din salivă sunt aceleași care sunt folosite și în Franța.

68% din şcoli încep cursurile de luni cu prezenţă fizică

Pe acelaşi subiect

Sorin Cîmpeanu a anunţat, sâmbătă, că 68% dintre școli și grădinițe încep cursurile cu prezenţă fizică de luni, pe primele locuri aflându-se judeţele Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa. Ministrul Educației a recunoscut că pragul de 60% privind vaccinarea personalului din învățământ este ”o formulă de compromis cu multe neajunsuri”.

Sorin Cîmpeanu a declarat că acest criteriu este o formulă de compromis cu multe neajunsuri.

“A trebuit să găsim un criteriu de departajare între cele care pot funcţiona cu prezenţă fizică. Faptul că s-a introdus rata de vaccinare alături de toate celelalte condiţii de reglementare, reguli de protecţie sanitară, a fost introdus în ideea creării unui mediu cât se poate de sigur pentru elevi în şcoală şi în ideea unei protecţii cât se poate de bune a profesorilor din şcoli. (...) Este o formulă de compromis cu foarte multe neajunsuri, dar trebuia găsit un criteriu. Acest criteriu a avut în vedere mediul sigur pentru copii. S-a plecat de la OMS care a propus 70% rată de vaccinare pentru a asigura imunizarea de grup. S-a luat în considerare 60% rată de vaccinare fără a se ţine cont de persoanele care au trecut prin boală”, a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de news.ro. 

El a precizat că 68% din şcoli vor începe luni cursurile cu prezenţă fizică. “68% din şcolile României încep cu prezenţă fizică. Defalcat pe judeţe, în Dolj avem 88%, în Vâlcea şi Dâmboviţa – 85%. (...) De luni, vom verifica cu echipe de control în toată ţara modalitatea în care s-a raportat rata de vaccinare. Vom verifica respectarea regulilor sanitare în şcoli prin echipe de control”, a explicat ministrul.

Şcolile se deschid în funcţie de gradul de vaccinare în rândul personalului din învățământ

Noua regulă provoacă nemulţumiri şi în rândul părinţilor, şi printre angajaţii din învăţământ. Mulţi se plâng că locuiesc în zone unde incidenţa este foarte mică şi totuşi şcoala rămâne online, pentru că nu există destui profesori vaccinaţi.

De cealaltă parte, deşi incidenţa e mai mare, în Bucureşti elevii revin în bănci pentru că profesorii s-au vaccinat în număr mai mare. Singura regulă valabilă de luni este procentul de 60 la sută al ratei de vaccinare în rândul angajaţilor şcolii. Altfel, unitatea rămâne închisă.

Şi, de parcă nu ar fi fost suficient pentru părinţi, sunt unităţi private care cer săptămânal testarea copiilor. Pe banii lor, pentru că statul e încă la promisiuni cu testele pe bază de salivă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Sanatate » Raed Arafat vrea ca elevii să fie testați anti-Covid de profesori: "Dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii, nu va merge"