Antena Meniu Search
x

Sorin Cîmpeanu: 68% din şcolile României încep cursurile de luni cu prezenţă fizică

Sorin Cîmpeanu a anunţat, sâmbătă, că 68% dintre școli și grădinițe încep cursurile cu prezenţă fizică de luni, pe primele locuri aflându-se judeţele Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa. Ministrul Educației a recunoscut că pragul de 60% privind vaccinarea personalului din învățământ este ”o formulă de compromis cu multe neajunsuri”.

de Redactia Observator

la 06.11.2021, 22:23

Sorin Cîmpeanu: 68% din şcolile României încep cursurile de luni cu prezenţă fizică
Sorin Cîmpeanu: 68% din şcolile României încep cursurile de luni cu prezenţă fizică - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

Sorin Cîmpeanu a declarat că acest criteriu, ca 60% din personalul din învăţământ să fie vaccinat pentru reluarea cursurilor cu prezenţa fizică a elevilor, este o formulă de compromis cu multe neajunsuri. 

“A trebuit să găsim un criteriu de departajare între cele care pot funcţiona cu prezenţă fizică. Faptul că s-a introdus rata de vaccinare alături de toate celelalte condiţii de reglementare, reguli de protecţie sanitară, a fost introdus în ideea creării unui mediu cât se poate de sigur pentru elevi în şcoală şi în ideea unei protecţii cât se poate de bune a profesorilor din şcoli. (...) Este o formulă de compromis cu foarte multe neajunsuri, dar trebuia găsit un criteriu. Acest criteriu a avut în vedere mediul sigur pentru copii. S-a plecat de la OMS care a propus 70% rată de vaccinare pentru a asigura imunizarea de grup. S-a luat în considerare 60% rată de vaccinare fără a se ţine cont de persoanele care au trecut prin boală”, a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de news.ro.

El a precizat că 68% din şcoli vor începe luni cursurile cu prezenţă fizică. 

“68% din şcolile României încep cu prezenţă fizică. Defalcat pe judeţe, în Dolj avem 88%, în Vâlcea şi Dâmboviţa – 85%. (...) De luni, vom verifica cu echipe de control în toată ţara modalitatea în care s-a raportat rata de vaccinare. Vom verifica respectarea regulilor sanitare în şcoli prin echipe de control”, a explicat ministrul Educaţiei.

Pe acelaşi subiect

Şcolile se deschid în funcţie de gradul de vaccinare în rândul personalului din învățământ

Noua regulă provoacă nemulţumiri şi în rândul părinţilor, şi printre angajaţii din învăţământ. Mulţi se plâng că locuiesc în zone unde incidenţa este foarte mică şi totuşi şcoala rămâne online, pentru că nu există destui profesori vaccinaţi.

De cealaltă parte, deşi incidenţa e mai mare, în Bucureşti elevii revin în bănci pentru că profesorii s-au vaccinat în număr mai mare. Singura regulă valabilă de luni este procentul de 60 la sută al ratei de vaccinare în rândul angajaţilor şcolii. Altfel, unitatea rămâne închisă.

Şi, de parcă nu ar fi fost suficient pentru părinţi, sunt unităţi private care cer săptămânal testarea copiilor. Pe banii lor, pentru că statul e încă la promisiuni cu testele pe bază de salivă.

Mai puține teze pentru elevii de liceu

Ministrul Educaţiei a anunţat că numărul de teze va fi redus în cazul elevilor de clasa a 8-a şi al celor de liceu. Astfel, elevii de clasa a 8-a vor da doar două teze, în loc de trei, iar liceeni rămân cu trei teze în loc de patru.

Elevii care nu pot susține tezele din motive medicale sau de carantină le vor putea da în semestrul al doilea. Cât priveşte renunţarea la teze, aşa cum au cerut Consiliile Naţionale ale Elevilor şi Părinţilor, nici nu se pune problema.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Sorin Cîmpeanu: 68% din şcolile României încep cursurile de luni cu prezenţă fizică