Antena Meniu Search
x

Video Licitaţie cu scandal pentru testele pe bază de salivă din şcoli. Distribuitor: E dificil să ai atâtea teste pe stoc, dacă nu ştiai dinainte

Nici nu s-a închis bine licitaţia pentru testele pe bază de salivă din şcoli, că deja au apărut nemulţumiri. Au fost doar 33 de participanţi până la urmă, deşi lista iniţială depăşea 150 de nume. Sunt distribuitori care acuză că licitaţia a fost făcută cu dedicaţie şi că doar cei care ştiau de dinainte de ea ar putea avea pe stoc 70 de milioane de teste. ONAC neagă totul şi promite un câştigător până luna viitoare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 19.10.2021, 19:45

Vezi și

Invitaţia a fost deschisă joi de către ONAC, iar termenul de depunere a fost marţi la ora 14. "Sunt şi două zile de weekend, nu ai când să vorbeşti cu producătorul, producătorul de multe ori nu lucrează în weekend. Sau producătorii sunt din alte ţări cu alt fus orar", spune un distribuitor de teste COVID.

Participanţii acuză că licitaţia a fost făcută cu dedicaţie

"Termenele de livrare sunt foarte scurte! Este destul de dificil ca un producător să aibă atâtea teste pe stoc, mai ales teste de salivă, care nu sunt la fel de căutate precum cele nazofaringiene, să le aibă pe stoc deja pregătite. Dacă nu ştia dinainte despre ce e vorba. Nu ştiu să spun care sunt şansele, ştiu doar că pentru noi sunt imposibile", susţine acelaşi distribuitor de teste. 

Preşedinta ONAC se apără invocând urgenţa. "Nu este adevărat! Putea să participe oricine, am avut transparenţă maximă. Pragul minim de teste a fost de un milion pe fiecare lot", declară Cornelia Nagy. Întrebată dacă ştie cine va câştiga competiţia, aceasta răspunde: "Nu, din 33 e foarte greu de spus acum cine va câştiga competiţia". În teorie, cel care oferă preţul cel mai mic. A doua condiţie la departajare va fi lanţul de aprovizionare. 

Pe acelaşi subiect

Cele 70 de milioane de teste pe bază de salivă pot fi livrate în trei loturi, dar cu termene de livrare destul de strânse. Primele 23 de milioane 500 de mii trebuie livrate în primele 5 zile. Următorul lot până la 10 zile, iar cantitatea totală trebuie livrată, practic, în 15 zile. 

Elevii şi profesorii se vor testa de două ori pe săptămână

Elevii le aşteaptă deja de ceva vreme. "Durează 10 minute şi trebuie pur şi simplu să scuipi saliva", explică un copil, iar altul spune că "E ok, e uşor de făcut. Şi le facem chiar rapid". În schimb, un elev povesteşte că nu a mai făcut astfel de teste: "Nu ştiu cum sunt". Toţi elevii şi profesorii le vor face de două ori pe săptămână. Sunt autoadministrabile, aşadar copiii vor fi nevoiţi să se descurce singuri, fără ajutorul cadrelor medicale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Licitaţie cu scandal pentru testele pe bază de salivă din şcoli. Distribuitor: E dificil să ai atâtea teste pe stoc, dacă nu ştiai dinainte