Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Elevi, părinți și profesori, nemulțumiți de decizia privind redeschiderea școlilor în funcție de gradul de vaccinare: "Copilul are dreptul la educație. Le este foarte greu"

Şcolile se deschid acum în funcţie de gradul de vaccinare în rândul profesorilor, nu pe baza incidenţei. Noua regulă provoacă nemulţumiri şi în rândul părinţilor, şi printre angajaţii din învăţământ. Mulţi se plâng că locuiesc în zone unde incidenţa este foarte mică şi totuşi şcoala rămâne online, pentru că nu există destui profesori vaccinaţi. De cealaltă parte, deşi incidenţa e mai mare, în Bucureşti elevii revin în bănci pentru că profesorii s-au vaccinat în număr mai mare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 06.11.2021 , 19:44

Claudiu și Rareș sunt frați și locuiesc în comuna Pechea, județul Galați. Unul la grădiniță, celălalt în clasa a doua. Chiar dacă incidenţa din localitate nu e nici măcar 2, de luni, pentru ei şcoala începe în faţa unui ecran.

Claudiu, elev: Eu n-aș vrea să încep online. Aș vrea să merg la școală.

Reporter: De ce îți e dor la școală?

Vezi și

Claudiu, elev: Mă joc cu colegii.

Pe acelaşi subiect

Reporter: Înțelegi mai bine?

Claudiu, elev: Da.

Degeaba vor elevii, în condiţiile în care nici profesorii, nici angajaţii de la grădiniţă nu sunt vaccinaţi. Legea îi obligă să rămână online.

Reporter: Aveți două tablete sau una singură?

Mamă: Nu am, asta e problema. Am numai laptop, pentru cel mare, cel mic lucrează singur și îi trimit lui doamna pe WhatsApp. Nu face cel mic.

Mamă copil grădiniță: Nu mi se pare normal copiii să înceapă online. Deoarece copilul are dreptul la educație. Un copil de gradiniță nu poate colabora în sistem online cu educatorul. Le este foarte greu.

În Bucureşti, 70 la sută dintre şcoli se deschid luni. Criteriul incidenţei a fost exclus din noul scenariu

Alexandru Stroe, Consiliul Elevilor: Putem vorbi despre o discriminare față de copiii de la țară, acolo incidența e destul de mică, iar în București, cu incidența 12, copiii merg la școală.

Şi în Capitală părinţii sunt nemulţumiţi. În noul scenariu, profesorii care au trecut prin boală nu intră la numărătoare. Aşa că unele şcoli rămân sub linie.

Școală din Bucureşti: În urma şedinţei Consiliului de Administraţie, având în vedere faptul că 58 la sută din personalul şcolii este vaccinat, săptămâna viitoare, orele se vor desfăşura în regim online. Nu s-au luat în calcul cei care au trecut prin boală, pentru a ajunge la 60 la sută.

Nici elevii și nici părinții nu sunt mulțumiți de decizia privind școala online

Singura regulă valabilă de luni este procentul de 60 la sută al ratei de vaccinare în rândul angajaţilor şcolii. Altfel, unitatea rămâne închisă. Şi, de parcă nu ar fi fost suficient pentru părinţi, sunt unităţi private care cer săptămânal testarea copiilor. Pe banii lor, pentru că statul e încă la promisiuni cu testele pe bază de salivă.

Nici elevii vaccinaţi nu mai au prioritate la şcoala faţă în faţă, aşa cum prevedeau scenariile anterioare.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Rata de vaccinare a crescut mult şi în rândul elevilor. Dacă în prima săptămână de şcoală, media era undeva la o mie de elevi vaccinaţi în fiecare zi, astăzi media este undeva la 8.000 de tineri care se imunizează zilnic. Asta înseamna undeva la 30 la sută din totalul elevilor din România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Educatie » Elevi, părinți și profesori, nemulțumiți de decizia privind redeschiderea școlilor în funcție de gradul de vaccinare: "Copilul are dreptul la educație. Le este foarte greu"