Antena Meniu Search
x

Scleroza multiplă este mai frecventă la femei decât la bărbați

Până în prezent, există 1 milion de oameni cu această boală în SUA și peste 2,5 milioane în întreaga lume. S-au realizat studii care au arătat că scleroza multiplă este o boală autoimună. În cazul ei, propriul sistem de apărare al corpului formează greșit anticorpi și aceștia atacă mielina din sistemul nervos central.

de Redactia Observator

la 04.06.2020, 10:29

  • Boala se poate dezvolta la orice vârstă
  • Scleroza multiplă atacă progresiv organismul

Statisticile arată că această boală neurodegenerativă progresivă apare la femei mai mult decât la bărbați. Numărul de femei cu scleroză multiplă este de trei ori mai mare decât numărul de bărbați care au boala.

Uneori boala a fost confundată cu ateroscleroza din cauza unor simptome. De asemenea, boala a fost confundată și cu degenerescența maculară, din cauza faptului că afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei. De regulă, boala nu se declanșează neapărat la o anumită categorie de vârstă; ea poate să se dezvolte la vârsta de 30 de ani, dar și după vârsta de 50 de ani.

Oamenii care suferă de scleroză multiplă au diferite simptome grave, care indică deteriorarea mai multor zone ale sistemului nervos. La un număr semnificativ de pacienți, apare inițial un simptom care arată debutul boii. De pildă, poate fi vorba despre probleme vizuale sau de nevrita optică (inflamația nervului optic).

Atacurile în cazul boli pot dura 2-6 săptămâni sau chiar mai mult. Acestea se manifestă prin anumite simptome. Unii pacienți pot fi asimptomatici și astfel boala este greu de depistat. Simptomele apar din cauza leziunilor de la sistemul nervos.

Există dovezi care indică că un rol important în scleroza multiplă îl are vitamina D. Unii specialiști spun că lipsa de vitamina D este un factor de risc al bolii. Oameni care au un nivel mai ridicat de vitamina D, pot avea un risc mai mic de a dezvolta boala, pentru că acest nutrient susține funcția imunitară a organismului.

Alți factori de risc pentru această boală sunt: fumatul, virusurile și bacteriile (rujeola, herpes, Epstein-Barr, pneumonia). Dintre acești factori, fumatul crește cel mai mult riscul la oameni de a suferi de scleroză multiplă. Nimeni nu știe exact care este cauza bolii, însă s-a spus că este o boală exogenă, deci care este produsă pe fondul unor factori; nu este o boală din naștere.

Boala atacă progresiv organismul și astfel apar diferite simptome, care împiedică pacienții să ducă o viață cât de cât normală. De exemplu, ei au stări de spasticitate, care slăbesc mușchii și îngreunează mișcarea picioarelor. Alte simptome sunt: oboseala, deficiența senzorială, durerea, mobilitatea restrânsă, probleme la vezica urinară, paralizie.

Scleroza multiplă este mai frecventă la femei decât la bărbați

Uneori apar stări de slăbiciune, încetineala mâinii stângi, voce răgușită, imposibilitatea de a ridica o sprânceană, durere de picior, anumite neclarități ale vederii la unul din ochi sau la ambii. Pot exista și episoade de vertij și dureri de cap, care trec foarte greu. Migrenele sunt destul de frecvente la astfel de pacienți, uneori țin și două zile. Vederea încețoșată apare la mulți pacienți și sensibilitatea la lumină. Uneori se produce și o rigiditate a gâtului și o încordare a mâinilor.

Cercetătorii au studiat folosirea cannabidiolului CBD în scleroza multiplă, aplicând tratamentul unor pacienți care sufereau de necruțătoarea boală neurodegenerativă. Rezultatele au arătat că suplimentul oferă avantaje în ameliorarea simptomelor la bolnavi. CBD-ul este o substanță folosită în multe țări ale lumii, în tratamentul sclerozei multiple.

Prin proprietățile sale, CBD-ul poate ajuta în ameliorarea durerii, a inflamațiilor și poate îmbunătăți mobilitatea. Fiind o substanță antiinflamatoare, ea poate ajuta în reducerea proceselor de acest fel, din organism. În plus ajută și în caz de spasticitate musculară, disconfort abdominal, depresie și anxietate.

Acum trei sferturi dintre pacienți nici nu mai au nevoie de scaun cu rotile. Asta spun mai mulți medici care au arătat că simptomele bolii pot fi ameliorate, iar boala ținută sub control.

Mulți dintre pacienți se simt copleșiți când află cât de gravă este această boală. Ei sunt îngrijorați de simptomele pe care le au, dar și de cele care vor veni mai târziu. Medicii încearcă să le explice cum să fie mai relaxați, pentru că simptomele nu sunt la fel la toți pacienții. Este posibil ca unii dintre bolnavi să aibă anumite tulburări și alții nu. Multe dintre simptome sunt de slăbiciune, oboseală, furnicături, instabilitate emoțională, încordare, rigiditate, frecvență urinară, vedere încețoșată. O parte dintre acestea se pot ameliora cu ajutorul uleiului CBD.

Amorțeala, furnicăturile și rigiditatea sunt considerate de pacienți ca fiind simptome ce indică începutul unei parestezii și asta îi sperie. Uneori pot să apară și simptome motorii, cum ar fi tulburări ale mișcării mâinilor și picioarelor. Spasticitatea poate să apară de pildă doar la un picior și poate fi calmată cu ulei CBD.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Sanatate » Scleroza multiplă este mai frecventă la femei decât la bărbați