Antena Meniu Search
x

Sunt unele vaccinuri împotriva COVID-19 mai eficiente decât altele? Ce arată studiile

Sunt unele vaccinuri COVID-19 mai eficiente decât altele? Este greu de spus, notează jurnaliștii AP, deoarece nu au fost comparate direct în studii. Dar experții spun că vaccinurile sunt similare în ceea ce contează cel mai mult: prevenirea spitalizărilor și a deceselor cauzate de Covid-19.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 08.04.2021, 15:33

Sunt unele vaccinuri împotriva COVID-19 mai eficiente decât altele? Ce arată studiile
Sunt unele vaccinuri împotriva COVID-19 mai eficiente decât altele? Ce arată studiile - DPA Images via Hepta
  • Pfizer și Moderna s-au dovedit a fi eficiente în proporție de aproximativ 95% în prevenirea bolii Covid-19.
  • Vaccinul Johnson & Johnson a oferit o protecție de 66% împotriva bolilor moderate până la severe, într-un amplu studiu internațional

„Din fericire, toate aceste vaccinuri par să ne protejeze de boli severe”, a spus dr. Monica Gandhi de la Universitatea din California, San Francisco, citând rezultatele studiilor pentru cinci vaccinuri utilizate în întreaga lume și un al șaselea care este încă în curs de examinare.

Și dovezile din lumea reală, pe măsură ce milioane de oameni primesc vaccinurile, arată că toate funcționează foarte bine.

Cu toate acestea, oamenii s-ar putea întreba dacă unul este mai bun decât altul, deoarece studiile efectuate înainte de lansarea vaccinurilor au constatat niveluri diferite de eficacitate. Problema este, însă, că ele nu pot fi comparate între ele, notează AP.

Pfizer și Moderna, vaccinuri asemănătoare cu eficiență similară

Pe acelaşi subiect

Luați în considerare vaccinurile cu două doze de la Pfizer și Moderna, care s-au dovedit a fi eficiente în proporție de aproximativ 95% în prevenirea bolilor. Studiile pentru aceste vaccinuri au avut în vedere dacă o ulterioară infecție cu Covid-19 a fost una ușoară, moderată sau severă. Tototodată, de notat este faptul că aceste studii au fost făcute înainte ca noile tulpini ale coronavirusului să înceapă să circule în rândul populației.

Apoi cei de la Johnson & Johnson au testat un vaccin cu doză unică și nu au luat în calcul și bolile ușoare. Vaccinul Johnson & Johnson a oferit o protecție de 66% împotriva bolilor moderate până la severe, într-un amplu studiu internațional. Doar în SUA, unde există o răspândire mai mică a variantelor, a fost eficientă cu 72%. Mai important, odată ce efectul vaccinului a început, a prevenit spitalizarea și moartea.

Controversele AstraZeneca - experții susțin că vaccinul protejează împotriva formelor grave de Covid-19

Vaccinul AstraZeneca, cu două doze, utilizat în multe țări s-a confruntat cu numeroase întrebări cu privire la gradul exact al eficacității sale indicat de studii. Dar experții sunt de acord că și acest vaccin protejează împotriva celor mai grave forme de Covid-19.

În întreaga lume, spitalizările scad în țările în care s-au demarat ample campanii de vaccinare, inclusiv în Israel, Anglia și Scoția - indiferent de vaccinurile administrate. Iar în SUA, primele date venite din teren arată că vaccinurile Pfizer și Moderna sunt extrem de protectoare - 90% - împotriva infecțiilor, indiferent dacă au existat sau nu simptome ale bolii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Sunt unele vaccinuri împotriva COVID-19 mai eficiente decât altele? Ce arată studiile