Antena Meniu Search
x

Video Varianta Omicron, mai puțin periculoasă pentru cei vaccinați anti-Covid. Riscul de spitalizare, redus cu 45% comparativ cu tulpina Delta

Varianta Omicron e mai puțin periculoasă decât s-a crezut inițial pentru cei vaccinați cu schema completă, arată cele mai noi studii. Și chiar dacă reușește să treacă de bariera anticorpilor e neutralizată de un al doilea nivel de apărare din organismul uman, celulele T. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 30.12.2021, 19:54

Vezi și

Altminteri, riscul de spitalizare a scăzut la jumătate față de celelalte variante, arată datele din Marea Britanie - o țară în care nivelul de vaccinare e aproape dublu față de România.

Omicron este însă mult mai contagioasă, iar autoritatile de la noi se aşteaptă ca în ianuarie să avem chiar şi 25.000 de cazuri zilnic. Există totuşi speranţe, spun specialiştii, care cred că valul 5 ar putea să fie si ultimul atat de grav.

Ce simptome descriu specialiștii în cazul variantei Omicron

Aproape ca o gripă obişnuită. Aşa descriu unii specialişti tulpina Omicron. Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra au studiat 56.000 de cazuri de infectare cu noua variantă şi aproape 270.000 cu varianta Delta. După primele analize, au descoperit că riscul de a petrece cel puţin o noapte în spital pentru pacienţii infectaţi cu omicron este cu 40-45% mai mic faţă de cei cu Delta. Şi simptomele par a fi ceva mai uşoare în cazul noii tulpini.

Pe acelaşi subiect

Andre Rotaru, reporter Observator: ”Conform ultimelor studii, pierderea gustului şi a mirosului apare mult mai rar la pacienţii infectaţi cu omicron decât la pacienţii infectaţi cu alte variante ale coronavirusului. Strănutul, nasul înfundat şi durerile articulare sunt, de asemenea, simptome observate la pacienţii cu omicron. Per total, spun medicii, din primele date, infecţia cu Omicron ar fi mai puţin severă decât infecţia cu variantele de până acum”

Până la 25.000 de cazuri noi de Covid-19 într-o singură zi, din ianuarie

Dar mult mai transmisibilă, aşa că, din ianuarie, am putea avea chiar şi 25.000 de cazuri noi în fiecare zi.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: ”Deocamdată sunt foarte multe necunoscute. Dacă ai un număr foarte mare de cazuri într-un interval scurt de timp există pericolul de a bloca sistemul de sănătate”.

Cătălin Apostolescu, Matei Balş: ”Acele studii sunt făcute în ţari care au o populaţie vaccinată într-o proporţie foarte mare. Nu ştim cum va evolua valul Omicron în România în care 50% din populaţie este nevaccinată”.

Medicii cred că valul 5 de Covid-19 va fi ultimul val cu impact mare asupra populației

Pe cât de rapidă ar fi urcarea valului însă, pe atât de abruptă ar fi şi panta de coborâre. Astfel că ”logica ne spune că o pandemie durează cam 3 ani. E foarte probabil ca valul 5 să fie ultimul val mare. După care vor mai urma "vălurele" sau izbucniri în focar”, spune Cătălin Apostolescu, Matei Balş.

”După petreceri o să fie plin de cazuri. O să fie ca celelalte valuri dacă nu chiar mai rău.

”Toată lumea e debusolată. Doamne ajută să fie mult mai uşor decât ce a fost până acum”.

După o perioadă relativ liniştită, numărul infectărilor creşte din nou. Doar în ultimele 24 de ore, 1.497 de români au fost depistaţi infectaţi cu noul Coronavirus. 36 de pacienţi pozitivi au murit. Peste 400 sunt la terapie intensivă, dintre care doar 34 sunt vaccinaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Varianta Omicron, mai puțin periculoasă pentru cei vaccinați anti-Covid. Riscul de spitalizare, redus cu 45% comparativ cu tulpina Delta