Antena Meniu Search
x

Video Cum iei antibiotice fără rețetă pentru 2 zile. "Doza de urgență", eliberată doar în anumite condiții

Ministrul Sănătăţii s-a răzgândit. Românii pot cumpăra antibiotice fără reţetă doar pentru un tratament de două zile, nu trei, cum a anunţat zilele trecute. O greşeală de redactare, se scuză Alexandru Rafila. România rămâne, însă, pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice. Principala cauză este accesul prea uşor la aceste medicamente.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 23.01.2024, 21:24

Vezi și

Noul ordin de ministru, revizuit astăzi, prevede că antibioticele în doză de urgenţă pot fi eliberate pentru 48 de ore în weekend şi 24 de ore în timpul săptămânii. Doar dacă farmacistul consideră justificată cererea.

Beatrice Speteanu, farmacist: Cu obligaţia de a-l instrui pe pacient că este necesar de a merge la medic pentru a continua tratamentul. Doza de urgenţă se referă la urgenţa de a nu poate ajunge la un consult medical.

Farmaciștii, obligați să adune teancuri de declarații pe propria răspundere de la clienți

Farmaciştii sunt nemulţumiţi - Ministerul Sănătăţii îi pune să adune declaraţiile pe proprie răspundere de la bolnavii care cer antibiotice fără reţetă.

Pe acelaşi subiect

Alexandru Rafila ministrul Sănătăţii: Dacă vor fi probleme legate de raportare, noi suntem deschişi unui dialog, putem să adaptăm legislaţia, oricum într-un timp nu foarte lung, probabil că o să reuşim să digitalizăm acest sistem. 

Raportarea antibioticelor fără reţetă ar putea frâna un obicei periculos

Andreea Petrescu, reporter Observator: Românii consumă, în fiecare zi, 25 de doze de antibiotic la 1.000 de locuitori, de trei ori mai mult decât olandezii, de exemplu, iar jumătate dintre aceştia îşi tratează cu astfel de medicamente răcelile sau virozele.

Adrian Marinescu, infecţionist Institutul Matei Balş: Cel mai rău ce se poate întâmpla e că va creşte rezistenţa în raport cu aceste antibiotice.Oricât de mult am încerca să avem variante noi de antibiotice, la un moment dat, când vom avea o infecţie bacteriană şi vom vrea să salvăm viaţa pacientului, nu vom avea cu ce antibiotic s-o facem.

Viteza cu care bacteriile devin imune la antibiotice este mai mare decât rapiditate cu care apar noi tratamente. În acest ritm, peste 25 de ani, la fiecare trei secunde ar putea muri un om din cauza unei infecții rezistente la antibiotice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Cum iei antibiotice fără rețetă pentru 2 zile. "Doza de urgență", eliberată doar în anumite condiții