Video Cum iei antibiotice fără rețetă pentru 2 zile. "Doza de urgență", eliberată doar în anumite condiții
Ministrul Sănătăţii s-a răzgândit. Românii pot cumpăra antibiotice fără reţetă doar pentru un tratament de două zile, nu trei, cum a anunţat zilele trecute. O greşeală de redactare, se scuză Alexandru Rafila. România rămâne, însă, pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice. Principala cauză este accesul prea uşor la aceste medicamente.
Noul ordin de ministru, revizuit astăzi, prevede că antibioticele în doză de urgenţă pot fi eliberate pentru 48 de ore în weekend şi 24 de ore în timpul săptămânii. Doar dacă farmacistul consideră justificată cererea.
Beatrice Speteanu, farmacist: Cu obligaţia de a-l instrui pe pacient că este necesar de a merge la medic pentru a continua tratamentul. Doza de urgenţă se referă la urgenţa de a nu poate ajunge la un consult medical.
Farmaciștii, obligați să adune teancuri de declarații pe propria răspundere de la clienți
Farmaciştii sunt nemulţumiţi - Ministerul Sănătăţii îi pune să adune declaraţiile pe proprie răspundere de la bolnavii care cer antibiotice fără reţetă.
- Ministerul Sănătăţii a modificat perioada pentru care farmaciştii pot elibera antibiotice fără reţetă. "Doza...
- România va trimite în Vietnam antibiotice şi carne de pui, iar în schimb primeşte un vaccin revoluţionar
- Antibiotice în doza de urgenţă, doar cu declaraţie pe proprie răspundere. Cine ia din mai multe locuri riscă...
Alexandru Rafila ministrul Sănătăţii: Dacă vor fi probleme legate de raportare, noi suntem deschişi unui dialog, putem să adaptăm legislaţia, oricum într-un timp nu foarte lung, probabil că o să reuşim să digitalizăm acest sistem.
Raportarea antibioticelor fără reţetă ar putea frâna un obicei periculos
Andreea Petrescu, reporter Observator: Românii consumă, în fiecare zi, 25 de doze de antibiotic la 1.000 de locuitori, de trei ori mai mult decât olandezii, de exemplu, iar jumătate dintre aceştia îşi tratează cu astfel de medicamente răcelile sau virozele.
Adrian Marinescu, infecţionist Institutul Matei Balş: Cel mai rău ce se poate întâmpla e că va creşte rezistenţa în raport cu aceste antibiotice.Oricât de mult am încerca să avem variante noi de antibiotice, la un moment dat, când vom avea o infecţie bacteriană şi vom vrea să salvăm viaţa pacientului, nu vom avea cu ce antibiotic s-o facem.
Viteza cu care bacteriile devin imune la antibiotice este mai mare decât rapiditate cu care apar noi tratamente. În acest ritm, peste 25 de ani, la fiecare trei secunde ar putea muri un om din cauza unei infecții rezistente la antibiotice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰