Ce analize sunt recomandate pentru a afla cum stăm cu imunitatea
Luăm suplimente alimentare ca pe bomboane. Cele mai căutate sunt vitamina D, vitamina C, magneziu şi multivitamine, însă lista este mult mai lungă. Cei mai mulţi iau cel puţin două tipuri de suplimente, dar există şi persoane care iau şi câte cinci pastile zilnic, în principal cu gândul la sănătate şi la susţinerea sistemului imunitar. Dacă mulţi se informează despre efectele lor de la medici, există şi oameni care aud despre beneficiile lor de pe Internet sau de la prieteni ori colegi, ceea ce, desigur, nu este indicat.
Corect este să ajungem la specialişti pentru analize care ne indică exact care sunt lipsurile noastre din organism. Şi mai ales cum ne putem schimba stilul de viaţă în aşa fel încât să nu mai avem carenţe.
Ce analize trebuie să facem pentru a afla cum stăm cu imunitatea?
Roxana Radu, medic şef laborator: Fiecare dintre noi ar trebui să facă, minim o dată pe an, un set complet de analize. Cel mai bine ar fi la indicaţia unui medic specialist, dar şi fără indicaţia acestuia tot e bine să ajungem la analize. Printre acestea să vizăm şi determinările care expun tabloul statusului imun al fiecăruia. Câteva dintre cele mai importante analize sunt: hemograma completă, pentru că în cadrul ei vedem numărul de leucocite şi procentul lor (...), vitaminele din complexul B, C, D, fierul, zincul, imunograma.
Cum putem să ne ajutăm imunitatea?
Roxana Radu, medic şef laborator: Suplimentele alimentare este bine să rămână apanajul prescripţiei medicale. Noi putem să ne ajutăm imunitatea printr-o igienă de viaţă, un stil de viaţă care să includă o alimentaţie corespunzătoare, în primul rând, o dietă bazată pe multe legume şi fructe, mai puţine grăsimi, sport regulat, somn suficient.
Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰