Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nou focar de pestă porcină în Dâmboviţa. Înainte să ajungă inspectorii DSV în localitate, oamenii şi-au omorât singuri porcii

Epidemia de pestă porcină africană a mai câştigat un judeţ, Dâmboviţa. Al treisprezecelea, pe harta naţională a epidemiei. În satul Lucieni, unde s-a descoperit focarul, oamenii n-au aşteptat ca autorităţile să le ia porcii şi să facă dezinfecţia.

de Redactia Observator

la 16.09.2018 , 19:19

Epidemia de pestă porcină africană a mai câştigat un judeţ, Dâmboviţa. Al treisprezecelea, pe harta naţională a epidemiei. În satul Lucieni, unde s-a descoperit focarul, oamenii n-au aşteptat ca autorităţile să le ia porcii şi să facă dezinfecţia. I-au tăiat peste noapte, la lumina farurilor, şi au golit magazinele care vindeau butelii şi lăzi frigorifice.

Haosul bolii care lasă România fără porci de Crăciun a scos oamenii pe uliţe şi în comuna Dragalina, din Călăraşi. 

În satul Lucieni, Dâmboviţa, unde a fost descoperit cel mai recent focar de pestă porcină, nu s-a dormit azi-noapte. La lumina farurilor s-au tăiat porci. S-a pregătit şoriciul, ca la Crăciun, şi carnea din care se vor face piftiile. Magazinele şi-au epuizat stocul de lăzi frigorifice şi în sat nu mai e urmă de butelie. 

Vezi și

Carnea care nu a mai avut loc în frigider, e întinsă direct pe folii, în holul casei. 

Panica a pornit după ce la o gospodărie din vecini a fost identificat virusul mortal. Proprietarul şi-ar fi adus porcul bolnav dintr-un judeţ aflat în carantină. 

Constantin Moraru, director DSV Dâmbovița: "Animalele pozitive si care au fost sacrificate constituie un rezervor sigur de transmitere a bolii."

Gheorghe Dobre, primarul comunei Lucieni: "Oamenii intreabă intruna domnule primar ce facem? Eu ce să le spun?"

Le spune autorităţilor locale cum să vorbească cu oamenii, care şi-au tăiat porcii pe ascuns, chiar ministrul Agriculturii Petre Daea. 

În comuna Dragalina din Călăraşi, sătenii sunt în prag de revoltă. 21 de mii de porci de la o fermă unde a fost identificat virusul mortal vor fi ucişi şi îngropaţi. 

Ferma la care a fost descoperit noul focar noul focar de pesta porcina africana se afla la doar 1 km distanta de satul Dragalina. Oamenii se tem ca, odata cu ingroparea cadavrelor, resursele de apa care alimenteaza comuna vor fi infectate.

La câţiva kilometri diastanţă, în comuna Perişoru, oamenii îşi ascund porcii de teama inspectorilor veterinari care le bat la poartă. 

Peste 200 de mii de porci au fost ucişi până acum în toată ţara. În cele 13 judeţe cu focare de pestă porcină africană se fac în continuare filtre pe drumuri.

În Galaţi, autorităţile au mărit la peste o sută cota mistreţilor care urmează să fie vânaţi, în speranţa că răspândirea bolii va fi oprită.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Nou focar de pestă porcină în Dâmboviţa. Înainte să ajungă inspectorii DSV în localitate, oamenii şi-au omorât singuri porcii