10 informații interesante pe care trebuie să le aflăm despre cancer
Doar 5-10% din cazurile de cancer sunt ereditare. De cele mai multe ori, apariția cancerului poate fi pusă pe seama unor cauze combinate: componenta ereditară și alți factori, printre care fumatul, consumul de alcool, alimentația necorespunzătoare și obezitatea.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Ce ne arată cifrele și cât de optimiști sunt cercetătorii.
1. Doar 5-10% din cazurile de cancer sunt ereditare. De cele mai multe ori, apariția cancerului poate fi pusă pe seama unor cauze combinate: componenta ereditară și alți factori, printre care fumatul, consumul de alcool, alimentația necorespunzătoare și obezitatea.
2. 15-20% dintre cazurile de cancer la nivel mondial apar ca urmare a unor infecții, în special în țările slab dezvoltate.
3. Cancerul era cunoscut în Egiptul Antic. Cercetătorii au descoperit în 2014, în nordul Sudanului, un schelet datând de la 1200 î. Hr. care prezintă urmele bolii, acesta fiind cel mai vechi caz de cancer confirmat.
4. Numărul îmbolnăvirilor de cancer de piele cauzate de solar este mai mare decât numărul cazurilor de cancer la plămâni unde principala cauză este fumatul. În 90% dintre cazuri, cancerul de plămâni este legat de fumat.
5. Mai puțin de 6 ore de somn pe noapte provoacă nu doar oboseală, ci și un risc crescut de cancer mamar, după cum arată un studiu realizat în Japonia, pe o perioadă de opt ani.
6. Cancerul la sân afectează mult mai des sânul stâng (cu 5-10% mai multe cazuri), decât pe cel drept, cauzele pentru care se întâmplă acest lucru nefiind cunoscute.
7. Obiceiul de a face grătare ar putea să nu fie tocmai sigur pentru sănătate, după cum sugerează un studiu realizat recent în China. Se pare că persoanele care stau în jurul grătarului în timpul arderii se expun la substanțe cancerigene, care pătrund în piele.
8. Cercetătorii cred că multe dintre cancere, ca și jumătate din cazurile de deces cauzate de cancer, pot fi prevenite.
9. Termenul oncologie - ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea tumorilor și a diferitelor forme de cancer - vine din limba greacă, de la “oncos” (masă, tumoare) și “logos” (vorbire, studiu). În România, există astfel de departamente de oncologie, unde poate fi efectuat tratamentul chimioterapic.
10. Există peste 200 tipuri și subtipuri de cancer, de aceea nu există o singură terapie care să se potrivească fiecărui pacient.
Sursa foto: Sutterstock.com
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰