Antena Meniu Search
x

Bolnavii de hepatita C sunt lasati de stat in voia sortii

Drogurile inseamna boala - SIDA sau Hepatita C, apoi moarte. Un sfarsit de care se apropie, tot mai mult, dependentii din Romania dintr-un motiv romanesc: nu mai sunt bani pentru ei

Vezi și

Un ONG care de trei ani imparte seringi sterile si le aduna pe cele folosite nu mai are finantare. In timp ce statul da pentru tratarea unui purtator de HIV, opt mii de euro pe an, o banala seringa costa 50 de bani.

"Am venit la ambulanta ca sa-mi iau seringi, ca sa nu imi mai fac cu din alea folosite pentru ca din cauza lor mi s-au facut gauri in picior", povesteste un barbat. Este unul dintre cei 4.500 de persoane care consuma droguri in Capitala, monitorizati de una dintre cele doua ONG-uri care mai fac ceva pentru ei. Le dau seringi la cosumatorii stradali, cei mai expusi riscului.

La sfarsitul lunii. ambulanta cu seringi va parca in garajul nepasarii. Finantarea programului se termina. Nu mai sunt bani nici de la UE nici de la stat. Asociatia Romana Anti-Sida a impartit in trei ani aproape trei milioane de seringi. In 2010, cel putin unul din trei consumatori avea Hepatita C. La fel si in cazul HIV.

Pentru tratarea unui purtator de HIV, statul da opt mii de euro pe an. Pentru Hepatita C, patru mii. Daca ar face preventie, statul ar cheltui anual cu un consumator putin peste 400 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Bolnavii de hepatita C sunt lasati de stat in voia sortii