Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Copoiul dobrogean, noua rasa romaneasca

Un veterinar din Constanta este pe cale sa creeze prima specie romaneasca de vanatoare

Vezi și

Copoiul dobrogean, asa cum a fost botezat va fi un caine specializat in vanatul acvatic.Au fost creati masculul si femela alfa ai unei noi rase canine, copoiul dobrogean. Primii pui ar trebui sa apara pe la sfarsitul acestei luni. Se bucura ca orice caine, se joaca, se plimba. Nu stiu ca fac parte din planul indraznet al unui roman. Acela de a crea prima rasa autohtona de vanatoare.

"Acest proiect a inceput prin iarna, cand am fost la niste vantori din Constanta, unde am vazut ca se folosesc gonaci umani, asa numitii gonaci care fac doar galagie. Nu mi-a placut ce-am vazut si-am zis, domnule, clasic. Aristocratic este sa vanezi cu caine gonitor", a povestit Adrian Balba, medic veterinar.

De fapt, nu este chiar prima rasa de vanatoare din Romania. Copoiul ardelenesc este folosit inca din Evul Mediu, doar ca romanii n-au vrut sa-l omologheze, asa ca au facut-o ungurii. Rasa ne-a fost suflata de sub nas in 1963. Oricum, noua rasa nu va avea in comun mai nimic cu ruda sa din Ardeal, care este specializata in vanatoaread de mistreti.

"Trebuie sa aiba si anumite particularitati de vanatoare pe care sa le avem aici, in zona asta. Adica interes de apa, dorinta de a sari in apa si a face aportul unei rate, gaste din apa si interesul pentru vanat cu pene", a mai spus barbatul. Bazele noii rase s-au pus dintr-o variatie a copoiului ardelenesc, desi majoritatea exemplarelor sunt negre, exista cateva care sunt roscate. De fapt, astfel de exemplare cauta si Adrian Balba. "Aceste exemplare vreau sa le folosesc pentru a forma o rasa de copoi dobrogean, plecand de la femelele mele de labrador cu brac german, impreuna cu un mascul de copoi pe care l-am gasit acum, un copoi de la Botosani care a transmis pui rosii".

Pana acolo insa mai este cale lunga. Pentru a putea fi omologat, exemplarele vor trebui sa aiba caracteristici bine stabilite. Deci, cel mai optimisit pronostic spune ca vom avea primele exemplare abia peste sase ani. Cel mai pesimist, peste 10 ani. Oricum, mai bine mai tarziu decat niciodata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Copoiul dobrogean, noua rasa romaneasca