Creierul dictează succesul dietei
Primul pas spre orice dietă reuşită este întotdeuna voinţa. E primul lucru pe care orice nutriţionist vi-l va spune dacă vă decideţi să încercaţi un astfel de procedeu pentru a slăbi.
Primul pas spre orice dietă reuşită este întotdeuna voinţa. E primul lucru pe care orice nutriţionist vi-l va spune dacă vă decideţi să încercaţi un astfel de procedeu pentru a slăbi.
Asta înseamnă că trebuie să rezistaţi oricărei tentaţii. Şi sunt multe, uneori greu de ignorat.
Dar cercetătorii britanici au descoperit un truc pentru o dietă reuşită. Ei spun că ne putem antrena creierul să prefere o dietă bazată pe alimente sănătoase, sărace în calorii. Mai mult, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că este posibilă crearea unei diete care să poată anula dependenţa de alimente nesănătoase şi să crească preferinţa pentru o hrană sănătoasă.
Când se hotărăsc să ţină o dietă, puţini sunt cei care chiar cer sfatul unui specialist în nutriţie. De multe ori, reţetele magice de slăbit sunt preluate fie de la prieteni, fie de pe Internet. Este unul dintre motivele principale pentru care patru din zece femei care urmează o dietă se îngraşă, în loc să slăbească. Dieta eşuează, iar oamenii revin la mâncărurile nesănătoase.
Practic, fără să ne dăm seama, ne învăţăm creierul să perceapă mâncărurile nesănătoase ca pe nişte delicii gastronomice, iar pe cele care ne fac cu adevărat bine, ca pe nişte duşmani ai papilelor gustative. Ce e de făcut?
Nu degeaba se spune că obişnuinţa este a doua natură a omului. Iar prin repetarea la nesfârşit a unui obicei, reuşim să ne păcălim creierul că este benefic pentru corp. Doar că în momentul în care vrem să scăpăm de acest obicei, creierul ripostează la rândul lui. Prin tentaţie.
Iar tentaţiile sunt cel mai mare duşman al unei diete. Sunt practic omniprezente şi de cele mai multe ori reprezintă motivul pentru care persoanele care urmează o cură de slăbire revin la produsele nesănătoase.
Unii însă se lasă păcăliţi singuri. Deşi conştiinţa le spune că alimentele nu îi vor ajuta deloc în demersul lor, creierul spun contrariul. Iar astfel o deită eşuează.
Cu alte cuvinte, pentru a avea un corp sănătos, trebuie să ne reeducăm creierul. Şi să conştientizăm că o alimentaţie sănătoasă înseamnă un corp sănătos. Chiar dacă sistemul nervos central încearcă să ne convingă că nu putem trăi fără acea bucată uriaşă de pizza cu de toate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰