Cupola bibliotecii din Râmnicu Vâlcea, un vitraliu cu 144.000 de piese
Un element unic în ţara noastră şi demn de un record mondial scoate din anonimat bibiloteca judeţeană din Râmnicu Vâlcea. Este vorba de acoperişul clădirii, construit sub forma unei cupole - vitraliu, pentru care s-au folosit peste 144 de mii de piese. Recent, cupola a fost omologată de specialiştii de la World Record Academy ca fiind cea mai mare de acest fel din lume.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Cupola a intrat în Cartea Recordurilor
- Vitraliul, o lecție de istorie şi cultură
Povestea primelor tipografii din ţară se leagă şi de numele Sfântului ierarh Antin Ivireanul, cel care dă astăzi numele bibliotecii din Vâlcea. În urmă cu peste trei secole, oraşul devenea datorită lui o vatră a tiparniţei româneşti şi se publicau aici primele cărţi în română, greacă şi arabă. Amprenta puternică pe care fostul episcop al Râmnicului a lăsat-o în timp l-a inspirat şi pe artistul vâlcean care a făcut planurile cupolei bibliotecii.
Remus Grigorescu, director bibliotecă - Vitraliul se numeşte Facerea lumii, iar cei 12 stâlpi pot fi interpretaţi într-o simbolistică creştină ca fiind cei 12 apostoli.
Cele peste 140 de mii de piese care alcătuiesc vitraliul oferă vizitatorilor adevărate lecţii de istorie şi cultură. Apa, focul, aerul şi pământul se îmbină în imagini nemaiîntâlnite.
Remus Grigorescu, director bibliotecă - Avem diferite tipuri de scriere, începând cu scrierea feniciană, scrierea cuniformă, scrierea egipteană, culminând, practic, această simbolistică şi cu simbolul celor patru elemente chimice din Grecia antică.
Sub scenele pline de simboluri sunt adăpostite cele peste 500.000 de volume ale bibliotecii. Tot aici, tinerii cu dragoste de scriitură au găsit un sprijin. Peste două mii de cărţi ale scriiltorilor râmniceni au fost publicate gratuit, anul trecut, printr-un proiect al bibilotecii.
Corina Bedreagă, purtător de cuvânt al bibliotecii - Aici s-a construit o comuniune foarte frumoasă, dincolo de partea aceasta de bibilotecă tradiţională. Ea nu mai poate rezista doar prin conceptul său iniţial, ea trebuie să fie creatoare şi să genereze proiecte, să genereze contacte între oameni.
Proiectul dedicat tinerilor scriitori va deveni unul permanent.
Constantin Rădulescu, preşedinte CJ Vâlcea - Mă gândesc la tinerii scriitori, nuvelişti, poeţi, la tinerii cu talent în ale scrisului la nivelul judeţului Vâlcea, care, în urma unei solţii pe care o vom alege ca şi selecţie, merită susţinerea noastră şi merită să le edităm gratuit cărţile.
Biblioteca judeţeană Antim Ivireanul din Vâcea îmăineşte anul acesta 70 de ani de la înfiinţare poate fi vizitată gratuit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰