La Ploieşti, doar o parte dintre elevii care au dreptul la bursă de merit primesc banii. Primăria nu mai are fonduri
Guvernul doreşte, primăria nu reuşeşte! Iar acest lucru se vede când vine vorba despre bursele de merit pentru elevi.
Guvernul doreşte, primăria nu reuşeşte! Iar acest lucru se vede când vine vorba despre bursele de merit pentru elevi. În Ploieşti, cel puţin, acolo unde administraţia ar trebui să acorde 12.000 de burse, edilii au găsit o soluţie de fugă. Plătesc mai întâi bursele sociale, pentru simplul motiv că olimpicilor ar trebui să le ajungă diplomele.
Nicolas are 14 ani. Este elev în clasa a 9-a la Colegiul National „Mihai Viteazul" din Ploieşti şi face cinste şcolii sale prin rezultatele deosebite pe care le-a obţinut până acum: "Sunt olimpic naţional la fizică, la informatică, la chimie şi la ştiinţe pentru juniori. Aceşti bani sunt roadele muncii noastre."
Este norocos. El se numără, deocamdată, printre puţinii care primesc bursă de merit. Este conştient, însă, că munceşte pentru el: "Este un lucru un pic deranjant, dar elevii mereu înţeleg situaţia. Pentru noi este o pasiune, aşa că aceşti bani nu reprezintă un motiv pentru care noi realizăm ce realizăm."
În Colegiul în care învaţă, însă, aproape toţi elevii merită burse pentru mediile mari pe care le au. Gabriel Țaga, directorul Colegiul National „Mihai Viteazul", Ploieşti: "S-a dublat numărul de burse alocate liceului, de la 40, la peste 80. Din păcate, este tot insuficient faţă de numărul mare de elevi, peste o mie, care ar putea beneficia de aceste burse. Noi vom propune Primăriei să facă un clasament, astfel încât cele 200- 300 de burse care se dau să fie acordate în primul rând olimpicilor naţionali. E clar că nici toţi elevii cu media 10 n-ar putea lua."
La Inspectoratul Şcolar este făcută o situaţie a elevilor cu merite deosebite. Dar degeaba, dacă banii nu sunt de ajuns. Aurel Graur, purtător de cuvânt ISJ Prahova: "Ar trebui să primească această bursă de merit, conform legii, aproximativ 10.000 de elevi. În momentul acesta primesc bursa 600 de elevi. Sunt câteva burse sociale. Există şi aceste burse de performanţă. La nivelul autorităţilor locale se preferă bursele sociale."
Cei din administraţie, însă, ridică din umeri. Alina Istratescu, purtător de cuvânt Primaria Municipiului Ploieşti: "În acest an avem 476 de elevi care primesc bursă de merit şi 62 bursa de performanţă. Numărul a crescut cu 100 faţă de anul trecut."
Primarul municipiului Ploieşti nu caută soluţii, ci avertizează că anul viitor banii vor fi şi mai puţini. Adrian Dobre: "Nimeni nu se aştepta să fie aceste modificări salariale, astfel încât să se pună problema că nu avem bani în buget din cauza salariilor. Va afecta bugetul de anul viitor."
Anul trecut, primăria Ploieşti a cheltuit 240.000 de lei pentru bursele tinerilor cu merite deosebite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰