Antena Meniu Search
x

Muntenegru, paradisul adriatic interzis turiștilor români

Muntenegru nu e verde. Deşi are doar două cazuri active de coronavirus, în ultimele două săptămâni, şi acelea de import, paradisul adriatic nu a intrat pe lista celor 17 ţări considerate sigure de autorităţile noastre. Îndeplinea toate criteriile, mai puţin cel al reciprocităţii. Din cauza numărului de cazuri active de coronavirus, Muntenegru nu consideră România o ţară sigură, iar acesta ar fi motivul pentru care nici oficialii noştri nu l-au inclus pe lista cu statele sigure pentru călătorie.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 16.06.2020, 20:49

Vezi și
  • Muntenegru nu consideră România o țară sigură, în contextul pandemiei
  • Turiștii români, nevoiți să stea în carantină două săptămâni

Cu plaje superbe şi peisaje pe măsură, Muntenegru este una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de români. În 9 iunie, după aproape trei luni de izolare, preşedintele Klaus Iohannis ne-a dat primele speranţe: vom putea pleca în concediu în ţări care înregistrează puţine cazuri de coronavirus. La acel moment, Muntenegru nu mai avea niciun caz activ, aşa că mulţi au început deja să-şi facă planuri de plecare.

Klaus Iohannis, preşedintele României, declarație pe 9 iunie 2020 - Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic - mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile.

Cinci zile mai târziu, totul s-a schimbat. Muntenegru nu se regăsea pe lista ţărilor care ne primeşte fără restricţii. L-am întrebat pe ministrul Sănătăţii de ce.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii - Sunt contexte în care evaluăm un indice, acel indice se calculează.cei care au într-o medie a ultimelor 14 zile 5 cazuri noi la 1 milion de locuitori, dar avem în vedere şi reciprocitatea cu aceste ţări.

Cum criteriul numărului de cazuri este îndeplinit, mai rămâne reciprocitatea. Practic, România nu a inclus Muntenegru pe lista "ţărilor verzi" pentru că, în Muntenegru, ţara noastră e inclusă în zona roşie.

Motivul este simplu. România are cele mai multe cazuri din regiune şi nu este considerată sigură, în timp ce Muntenegru a înregistrat doar două noi cazuri, după aproape o lună şi jumătate fără nicio îmbolnăvire. Şi acelea, la persoane venite din Bosnia şi Herţegovina.

Bulgaria primește români cu brațele deschise

Prin comparaţie, Bulgaria, de exemplu, unde sute de români au trecut ieri graniţa, are aproape 1.400 de cazuri active. Iar mai bine de 550 dintre ele au fost înregistrate numai în ultima săptămână.

Statul vecin ne primeşte însă cu braţele deschise, în timp ce dacă vrem să intrăm în Muntenegru trebuie să stăm 2 săptămâni în carantină, iar la întoarcerea în ţară alte două săptămâni în izolare.

Alexandra Marin, reporter Observator - Noi suntem la graniţa dintre Albania şi Muntenegru unde regulile sunt foarte clare, toţi cetăţenii care vin dintr-o ţară în care numărul de cazuri este mai mare de 25 la suta de mii de locuitori, trebuie să stăm în carantină. Nu se face nicio excepţie, nici măcar pwentru corpul diplomatic, singurul mod în care putem intra în ţară fără a intra în carantină este să tranzităm muntenegru si să ne continuăm călătoria.

Agenţiile de turism din România au solicitat încă de pe 8 iunie ridicarea restricţiilor pentru Muntenegru şi alte state vecine. S-au lovit însă de refuzul celor de la Podgoriţa.

Nicolae Demetriade, preşedinte ANAT - Au reuşit să gestioneze situaţia cu coronavirus şi nu au avut multe cazuri, din acest motiv ei sunt în măsură să stabilească condiţiile şi să spună vă vom primi la noi în ţară doar atunci când vom fi siguri că nu vine nimenea cu nimic în România.

În aceste condiţii, turiştii români încep acum drumul anevoios al recuperării banilor plătiţi pe vacanţă, lucru care ar putea dura chiar şi un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Muntenegru, paradisul adriatic interzis turiștilor români