Video Pandemia, pe nota de plată la restaurant. Clienții ar putea fi nevoiți să-și plătească testul rapid la intrarea într-un restaurant
Costul pandemiei ar putea ajunge chiar şi pe nota de plată de la restaurant. O variantă pentru redeschiderea localurilor la interior ar fi efectuarea de teste rapide la intrare. Doar că patronii nu sunt dispuşi să suporte astfel de costuri. Aşa că există varianta să-şi recupereze banii prin creşterea preţurilor.
Ionuţ Badea a închis deja un restaurant. Mai are unul, însă pierderile sunt atât de mari încât nu ştie cât va mai rezista.
Ionuţ Badea, proprietar restaurant: ”Vânzările sunt aproape de 0. Zilnic, cateva pachete, câteva livrări. Și daca e vreme buna și ai noroc de un client, doi, pe terasă, e fabulos. Tot sperăm, sperăm, sperăm. Funcționăm cu aceasta păcăleală. O să facem, o să dregem. Acest "o sa" a devenit infinit”.
Gura de oxigen ar urma să vină de la 1 iunie. Restaurantele vor putea fi deschise, la cel mult jumătate din capacitate şi cu respectarea unor reguli stricte.
Clienții ar putea fi testați la intrarea în restaurant
- Peste 100 de persoane amendate în Paris, după o petrecere organizată în plină pandemie de Covid
- Mihai Eminescu, 175 de ani de la naşterea celui mai cunoscut poet și prozator român
- Evenimente în Bucureşti, miercuri 15 ianuarie. Ce nu trebuie să ratezi
- 15 ianuarie, Sfântul Cuvios Pavel Tebeul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 15 ianuarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Mădălina Chițac, reporter Observator: ”Când venim la restaurant, va trebui să prezentam o dovadă că nu avem coronavirus. Ni se va cere un certificat de vaccinare, un act care sa dovedească faptul că am avut boala sau un test PCR negativ. O alta variantă ar fi să facem un test rapid chiar la intrarea în local”.
Doar că nu ştie nimeni cine ar trebui să facă aceste teste rapide.
Radu Tănase, membru HORA: ”Nu avem pregătirea medicală respectivă. Cu toate că astazi au iesit și teste care se fac foarte simplu, din saliva, și care sunt la îndemâna oricui”
Ionuţ Badea, proprietar restaurant: ”Cum sa fac? Eu să stau la poartă și să-i bag bățul în nas omului și să-i spun: ai covid, nu intri, sau n-ai covid, poftim, te rog frumos, la masă”.
Patronii din Horeca nu sunt dispuși să suporte costurile pentru testarea clienților
Iar într-un an în care mai mult au pierdut decât au câştigat, cei din Horeca nu sunt dispuşi să suporte din propriul buzunar cheltuielile pentru testarea clienţilor.
Larisa, ospatar: ”E posibil sa se regaseasca pe nota de plata sau produsele sa se scumpeasca”.
Radu Tănase, membru HORA: ”Pe zona de quick service, acolo unde media pe bon este mica, prețul unui test va face clar diferenta”.
Ca să nu umfle notele de plată, patronii cer ca testele să vină de la autorităţi. Pierderile din industria ospitalităţii au ajuns deja la şapte miliarde de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰