Antena Meniu Search
x

Video Plafonarea facturilor ar putea fi eliminată din septembrie. Bugetul de stat nu poate acoperi sumele către furnizori

Statul se gândeşte să renunţe la plafonarea facturilor din septembrie, deşi a promis că ajutorul la gaze şi energie va fi valabil până în aprilie anul viitor. Motivul? Bugetul de stat nu mai poate susţine sumele uriaşe care trebuie plătite către furnizori. Coaliţia de guvernare ar urma să ia o decizie până la 1 septembrie.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 10.08.2022, 20:02

Vezi și

Mădălina Chițac, reporter Observator: "Din septembrie este posibil să nu mai avem prețuri plafonate la energie, asta din cauză că statul trebuie să plătească sume din ce în ce mai mari către furnizori pentru a susține toate aceste costuri, sume care ajung până la 3% din PIB. Chiar liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține faptul că plafonarea nu mai poate fi susținută pentru o perioadă lungă de timp și că trebuie să fie găsite soluții în funcție de fiecare domeniu de activitate."

"Mai multe variante sunt discutate în coaliția de guvernare, iar o decizie finală va fi luată până la 1 septembrie. Știm că în prezent avem parte de prețuri plafonate la energia electrică, aici plătim cel mult 0,8 lei pe kw/h, în funcție de consum. La gaze, prețul este plafonat la 0,31 lei pe kw/h, asta în timp ce ofertele furnizorilor sunt extrem de mari. Spre exemplu, la gaze există furnizori care au venit cu un preț chiar și de 2,60 de lei pe kw/h. Dacă va dispărea plafonarea, de exemplu, la gaze factura ar fi chiar și de opt ori mai mare, iar la energia electrică vorbim despre facturi care s-ar dubla sau chiar s-ar tripla."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Plafonarea facturilor ar putea fi eliminată din septembrie. Bugetul de stat nu poate acoperi sumele către furnizori