Antena Meniu Search
x

Un robot chirurgical în valoare de 3 milioane de dolari va opera la Timişoara

Pe viitor, copiii care vor fi operaţi la Timişoara se vor recupera mult mai repede, iar intervenţiile chirurgicale vor fi mult mai precise!

Vezi și

Pe viitor, copiii care vor fi operaţi la Timişoara se vor recupera mult mai repede, iar intervenţiile chirurgicale vor fi mult mai precise! Şi asta datorită unui Da Vinci, un robot de ultimă generaţie, care poate face operaţii foarte dificile. Robotul se manevrează de la distanţă şi are o precizie care o depăşeşte cu mult pe cea umană. 

"Aici chirurgul stă independent de bolnav şi aici operează vizualizând exact imagina intraoperatorie." Este noua metodă prin care pot fi operaţi copii care ajung la Spitalul Louis Ţurcanu, din Timişoara. Robotul, un model DaVinci, îi permite medicului să vadă ceea ce taie mai bine decât cu ochiul liber.

"Imaginea este tridimensională. Domnul doctor o vede în trei dimensiuni, deci nu ca în chirurgia laparoscopică, unde sunt numai două dimensiuni." Robotul poate executa orice operaţie clasică. Excelează, însă, la intervenţia pe organe sau înlăturarea tumorilor. Cazuri în care este nevoie de o precizie milimetrică.

"Avantajele sunt legate de vizibilitatea mult, mult îmbunătăţită. De eliminarea factorului uman, tremurul mâinilor, mişcările accidentale." Aparatul a fost donat spitalului de o fundaţie din Elveţia. Costă 3 milioane de dolari. Pentru a-l putea manevra, şase medici au urmat cursuri speciale.

Un alt avantaj al robotului, este că taie foarte fin. Astfel, recuperarea pacienţilor se face într-un timp mult mai scurt. Fiind vorba de o tehnologie de vârf, însă, există şi dezavantaje: "Actualmente, costul unei intervenţii poate ajunge până la 4.000 de dolari."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Un robot chirurgical în valoare de 3 milioane de dolari va opera la Timişoara