Video Românii rămân reticenţi faţă de eficienţa unui vaccin anti-COVID
Vedem luminiţa de la capătului tunelului. Dar sunt multe necunoscute care fac oamenii sceptici: au fost făcute în viteză, unele cu tehnologii nemaifolosite şi nu ştim ce reacţii adverse pot da. Ce ştim cu certitudine este că serurile vor fi gratuite, nu vor fi vaccinaţi copii şi vaccinarea nu va fi obligatorie.
- Conform statisticilor, 43 la sută dintre români nu s-ar vaccina anti-COVID
- Spania, Suedia şi Polonia sunt şi ele în topul ţărilor care se tem de posibilele reacţii adverse
Reporter: V-aţi vaccina public?
Klaus Iohannis, preşedintele României: Da. Eu sunt pentru vaccinare.
E ultima bătălie a pandemiei: cu neîncrederea oamenilor în vaccin. 43 la sută dintre români nu s-ar vaccina anti-COVID. Printre ei sunt şi mii de cadre medicale. Întrebaţi de Ministerul Sănătăţii, dacă vor să se vaccineze, în Botoşani de exemplu, doar 40 la sută din personalul medical a spus "da".
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani: Nu sunt sceptici în totalitate. Nu e un refuz de vaccinare, e faptul că şi noi ca şi cadre medicale nu ştim exact studiile care sunt la baza acestui vaccin.
Spania, Suedia şi Polonia sunt şi ele în topul ţărilor care se tem de posibilele reacţii adverse.
Alexandru Rafila, reprezentant OMS: Nu putem să întrebăm în regim de urgenţă cine vrea să se vaccineze, neavând decât informaţii de la producătorul vaccinului, nu de la o agenţie oficială de reglementare.
Agenţia Europeană a Medicamentului va da undă verde în Uniunea Europeană.
Irina Badrajan, medic de familie: Da, sigur mă voi vaccina. Aş putea să o fac şi în direct. Eu am încredere, în special în marile companii farmaceutice care au fost pe piaţă cu alte vaccinuri.
Florin Mitum, medic cardiolog: Aceste vaccinuri sunt sigure.
Până azi, trei companii au terminat studiile clinice, iar vaccinul celor de la Pfizer aşteaptă aprobarea în SUA, UE, Marea Britanie, Canada, Australia și Japonia. Vaccinurile au fost dezvoltate în nici 10 luni. În mod normal, perioada de aprobare este între 8 şi 10 ani.
Vaccinurile Pfizer şi Moderna folosesc o tehnologie atât de nouă încât niciun vaccin de acest tip nu a ajuns în faza finală de testare până acum. Este vorba de tehnologia RNA, care utilizează material genetic care face corpul să creeze o proteină din virus. Sistemul imunitar recunoaşte virusul şi învaţă să îl atace.
Paul Offit, doctor: Şi, de obicei, mesagerul ARN, după ce face această proteină, se degradează rapid.
Pfizer este o companie cu un istoric de peste un secol în dezvoltarea de vaccinuri. Moderna, pe de altă parte, nu a produs niciodată un vaccin. Ambele vaccinuri au o eficacitate de peste 90 la sută şi necesită condiții de păstrare de -80 sau -20 de grade.
Nici AstraZeneca nu are experienţă în dezvoltarea de vaccinuri. Avantajul acestui vaccin este că poate fi depozitat la temperatura camerei.
Statele Unite, Marea Britanie şi Germania se pregătesc să înceapă vaccinările chiar de luna viitoare.
La noi, singurele certitudini sunt că vaccinarea va fi voluntară, gratuită şi doar pentru adulţi.
Ministrul de Finanţe a anunţat că am plătit deja avansul de peste 12 milioane de euro către Comisia Europeană pentru primele 10 milioane de doze. Primii vor fi vaccinaţi angajaţii din spitale. Apoi, persoanele vulnerabile: în vârstă sau cu boli cronice.
Vor exista 6 centre regionale, pe lângă Institutul Cantacuzino, unde vor fi stocate vaccinurile şi mai multe centre de vaccinare fixe, dar şi mobile, sub forma unor caravane.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰