Antena Meniu Search
x

Statul lasă epilepticii fără nicio șansă la viață

Sunt puşi la zid fără să fi greşit vreodată şi singura lor vină este că poartă crucea unei boli despre care oamenii sănătoşi abia dacă vorbesc. Obligaţi de prea multe ori la izolare, epilepticii rezistenţi la tratamentul clasic au o şansă.

Vezi și

 Un stimulator care le monitorizează criza şi o opreşte din evoluţie. La fel a făcut însă şi statul, cu fondurile necesare. După doi ani, programul naţional care asigură dispozitivele a rămas fără bani, în timp ce 60 de mii de bolnavi sunt chinuiţi de crize.

Viorel vorbeşte liber, iar pentru oamenii sănătoşi, aşa arată obişnuinţa. Nu şi pentru el. Viorel este epileptic. Şi orice moment în care nu se simte "altfel" e încă o luptă câştigată. Într-o lume ghidată de mituri, a reuşit să aibă un loc de muncă, şi-a făcut o familie şi peste patru luni va deveni tată.

În cazul lui Viorel, boala s-a declanşat când avea 20 de ani. Mai bine de un deceniu a căutat alinarea în tratamentul clasic, cu medicamente. În zadar. Aşa a ajuns să beneficieze de un stimulator vagal care îi monitorizează starea şi îi atenuează crizele.

Preţul pentru un astfel de dispozitiv, 20 de mii de euro. În lipsa unui ajutor de la stat, suma rămâne prea mare pentru cei mai mulţi dintre bolnavi.

Nimeni nu ştie exact dacă programul va fi vreodată reluat. Dintre cei peste 200 de mii de români diagnosticaţi cu epilepsie, mai bine de o treime nu reacţionează la tratamentul medicamentos. Pentru ei, singura şansă rămâne un stimulator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Statul lasă epilepticii fără nicio șansă la viață