Antena Meniu Search
x

Video Magnus Carlsen a pierdut ultimul meci de șah în calitate de campion mondial după o gafă uluitoare

Norvegianul Magnus Carlsen a pierdut împotriva americanului Hikaru Nakamura în semifinala online de la Champions Chess Tour Chessable Masters 2023 după ce i-a alunecat mouse-ul în ultimul său turneu în calitate de campion mondial, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 08.04.2023, 11:37

Magnus Carlsen vs. Hikaru Nakamura în Champions Chess Tour Chessable Masters 2023
Magnus Carlsen a pierdut ultimul meci de șah în calitate de campion mondial după o gafă uluitoare - Youtube / Chess.com

După ce au remizat în primele două jocuri, cei doi s-au confruntat într-o ciocnire de tip Armageddon - care presupune un singur meci, în care un jucător (tras la sorți) joacă cu piesele albe, şi are 5 minute la dispoziţie. Adversarul său, cu piesele negre, are doar 4 minute la dispoziţie. Deoarece are mai puţin timp la dispoziţie, jucătorul cu piesele negre câştigă şi în caz de remiză.

După o întâlnire strânsă, meciul se îndrepta spre ultimele secunde cu foarte puţine şanse pentru a separa cei doi titani ai şahului şi pentru a decide cine îl va înfrunta pe Fabiano Caruana în marea finală.

Magnus Carlsen a pierdut meciul cu Hikaru Nakamura după o gafă cu mouse-ul

Un moment de ghinion pentru Carlsen i-a departajat pe cei doi, după ce mouse-ul norvegianului a alunecat, iar el a pus regina pe F6, ceea ce a permis să fie luată de Nakamura şi să câştige, informează news.ro.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Nakamura – purtând un tricou pe care scria "Pur şi simplu nu-mi pasă"-  a ridicat pumnul de bucurie, în timp ce campionul mondial Carlsen a putut fi văzut strâmbându-se de frustrare. "Încerci să te aperi şi să te aperi, iar el nu poate câştiga fiecare meci", a spus Nakamura pentru chess.com.

"Ştiu că este cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, dar nu poate câştiga fiecare meci! Cineva nu poate avea noroc de fiecare dată. A fost pur şi simplu frumos ca o schimbare să să meargă în felul meu", a precizat Nakamura.

Americanul a continuat să echivaleze rivalitatea perechii cu doi dintre giganţii Major League Baseball. "Este ca şi cum ai compara New York Yankees şi Boston Red Sox. Adică, Red Sox a câştigat o Serie Mondială în 1918; nu au câştigat din nou până, cred că a fost, 2004”. În ultimii câţiva ani, am găsit o modalitate de a juca bine... Cred că principalul lucru este că nu mă pierd împotriva lui Magnus. În trecut, m-aş fi pierdut foarte repede", a spus el.

Magnus Carlsen iese din turneul Champions Chess Tour cu 15.000 de dolari

Norvegianul a ales să renunţe la a-şi apăra titlul de campion mondial în acest an, după ce s-a retras de la Campionatul Mondial de şah din această lună, unde şi-ar fi apărat titlul împotriva nr. 2 mondial, Ian Nepomniachtchi.

El a spus în trecut că ar renunţa la titlu, dacă adersarul său nu va reprezenta "generaţia următoare" şi l-a menţionat în acest sens pe Alireza Firouzja.

Dar victoria lui Nepomniachtchi la Turneul Candidaţilor din 2022 l-a determinat pe Carlsen să anunţe că va exista un nou campion mondial după o lungă domnie la vârf.

Începe lupta pentru titlul de campion mondial la șah: Ian Nepomniachtchi vs. Ding Liren

Ian Nepomniachtchi (32 de ani) şi Ding Liren (30 de ani) încep duminică, la Astana (Kazahstan) confruntarea desfăşurată pe durata a 14 meciuri. Cei doi mari maeştri, rus şi chinez, locurile 2, respectiv 3 mondial, luptă pentru titlul mondial deţinut la acest moment de norvegianul Magnus Carlsen, care nu a mai dorit anul acesta să şi-l apere. Carlsen a fost încoronat regele şahului mondial în 2013 şi de atunci şi-a apărat de patru ori cu succes titlul. Ca număr de puncte, rămâne detaşat pe locul întâi.

Toţi cei trei amintiţi vor participa la Grand Chess Tour, unul dintre cele mai puternice turnee internaţionale de şah în cinci etape, fondat de Garry Kasparov. Mai exact, Liren şi Nepo vor ajunge chiar la Bucureşti - doar că unul va fi şi proaspăt campion mondial -, unde are loc prima etapă a turneului, Superbet chess Classic Romania. Carlsen va participa în doar două din cele cinci etape. În galonata companie se vor afla şi patru reprezentanţi ai României - Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Kirill Shevchenko şi Richard Rapport.

Competiţia de la Bucureşti va avea loc la începutul lunii mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Sport » Magnus Carlsen a pierdut ultimul meci de șah în calitate de campion mondial după o gafă uluitoare