Antena Meniu Search
x

România are Internet de mare viteză, dar nu știe să îl folosească

Avem internet de mare viteză în trei sferturi din ţară, dar nu ştim să îl folosim. Oamenii se feresc să plătească online, de frica hackerilor, iar de serviciile publice digitale unii nici măcar nu vor să audă.

de Redactia Observator

la 16.06.2019, 01:37

Vezi și

Avem internet de mare viteză în trei sferturi din ţară, dar nu ştim să îl folosim. Oamenii se feresc să plătească online, de frica hackerilor, iar de serviciile publice digitale unii nici măcar nu vor să audă. Preferă să stea la cozi ca să îşi plătească impozitul decât să urmeze o procedură complicată doar ca să îşi facă un cont online. Nelipsita birocraţie din România ne-a adus pe ultimul loc din Uniunea Europeană la acest capitol.

Aşa gândesc majoritatea românilor. O demonstrează numărul de utilizatori ai Spaţiului Privat Virtual, platforma lansată de ANAF pentru obţinerea de date şi documente financiare. În cinci ani, doar 5 la sută dintre români s-au înregistrat pe platformă, iar pe ghiseul.ro, unde pot fi plătite impozitele, sunt şi mai puţini.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

România se află pe locul 27 în Uniunea Europenă, la capitolul digitalizare. Doar Bulgaria stă mai prost decât noi.

Cel mai prost stăm la capitolul servicii digitale, unde am coborât pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Motivele sunt lipsa încrederii în tehnologie, dar şi a cunoştinţelor digitale. 2 din 10 români nu au folosit niciodată internetul şi doar 29% au competenţe digitale de bază, faţă de media europeană, de 57%. Cel mai bine stăm la capitolul conectivitate. Aproape jumătate dintre locuinţele din România folosesc internet de mare viteză.

Într-o socitetate digitalizată, totul poate fi obţinut online. De la bilete de tren, până la rezervarea unei mese în restaurant.

Deloc suprinzător, cel mai bine stăm la utilizarea rețelelor sociale. Vedem asta peste tot. Pe stradă, în mijloace de transport în comun, la serviciu sau acasă, folosim Facebook, Instagram sau YouTube. 8 din 10 români au cont pe o reţea de socializare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Tehnologie » România are Internet de mare viteză, dar nu știe să îl folosească