Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul spectaculos din România în care turiștii se bucură de peisaje exotice: "Este foarte interesant"

Spectacol neobişnuit în Delta Jiului: păsări migratoare spectaculoase se opresc aici în drumul către Delta Dunării. În timp ce localnicii şi turiştii se bucură de peisaj, fenomenul îi îngrijorează pe activiştii de mediu care cred că asistăm - de fapt - la unul dintre efectele deşertificării din sudul ţării. 

de Diana Speretoiu

la 25.07.2024 , 08:44

Bine aţi venit în Delta Jiului. O găsim la doi paşi de centrul oraşului Târgu Jiu, iar cu fiecare an, numărul păsărilor migratoare care aleg să stea aici în sezonul cald este tot mai mare. "Familia de corcodel moţat, care este foarte rară. Corcodelul moţat e o specie foarte gălăgioasă. Se hrăneşte cu peştişori. Avem un grup de egrete, avem stârc", explică un activist de mediu.

Pe lângă lebedele care vin aici de 12 ani, acum zeci de egrete, pescăruşi sau cormorani întregesc tabloul exotic de pe Jiu. Încălzirea globală este unul dintre factorii care au dat GPS-ul păsărilor peste cap. Ele caută locuri călduroase şi apă, iar de data aceasta le-au găsit aproape de munte.

"Lucrările în ultimii 50-70 ani în agricultură au dus la diminuarea și scăderea suprafeței inundabile a Dunării, iar acele habitate au fost înlocuite cu dune de nisip. Acele pasari au migrat către zona noastră", spune Claudiu Fiu, activist de mediu.

Vezi și

Peste 100 de specii călătoare trec prin Delta Jiului

Explicaţia ştiinţifică nu oglindeşte însă nici pe sfert frumuseţea creată aici, de natură. De mai bine de zece ani, specialiştii monitorizează flora şi fauna de-a lungul Jiului şi au descoperit aici peste o sută de specii de păsări călătoare.

"24 de tipuri de habitate protejate, 2 tipuri de plante, 15 sepcii de peşti, 2 specii de mamifere, patru specii de amfibieni şi peste 119 de specii de păsări migratoare, cu regim de protecţie", a declarat Emilia Florea, Situl Coridorul Jiului.

"Este un hobby pentru mine şi am momente când merg de-a lungul Jiului încercând să capturez momente inedite, momente mai rare", mărturisește un tânăr"Foarte interesant şi probabil că vin că apa are şi vegetaţia asta periodică", adaugă un turist.

Planta plutitoare, care face păsărilor şederea mai plăcută, creşte în apă până la cinci metri. Iar în unele țări din Europa e pe cale de dispariţie. 

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Travel » Locul spectaculos din România în care turiștii se bucură de peisaje exotice: "Este foarte interesant"