Antena Meniu Search
x

Israelul a bombardat estul oraşului Rafah. Atacurile, la câteva ore după ce Hamas a acceptat un acord de încetare a focului, pe care israelienii l-au respins

Război Israel - Hamas. Israelul a lansat peste noapte bombardamente masive în estul oraşului Rafah unde a nimerit mai multe ţinte Hamas. Atacurile vin la câteva ore după ce Hamas a acceptat un acord privind încetarea focului, pe care Israelul l-a respins mai apoi. Armata lui Netanyahu a declarat că un astfel de armistițiu nu este favorabil Israelului, dar că totuşi va trimite negociatori la masa discuţiilor. Din moment în moment, se aşteaptă ca forțele israeliene să invadeze pe cale terestră Rafah.  

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 14:43

Vezi și

La nici trei ore după ce Hamas a anunţat că este de acord cu armistiţiul de încetare a focului, în varianta înaintată de Egipt şi Qatar, armata israeliană a răspuns cu bombardamente în Estul Rafah, oraş în care au fost cantonaţi 1,4 milioane de refugiaţi, adică mai mult de jumătate din populația Fâşiei Gaza.

După anunțul neaşteptat făcut de Hamas, în enclavă, palestinienii au sărbătorit. Netanyahu spune că acordul agreat de Hamas nu îndelineşte cerererile Israelului, pentru că ar permite teroriştilor Hamas să supraviețuiască. Refuzul premierului israelian a declanşat la Tel Aviv o serie de proteste masive.

Protestatarii au blocat drumurile şi au ţinut în mână pancarte pe care erau scrise mesajele NU invaziei în Rafah, DA, eliberării ostaticilor. "Le spun liderilor lumii: nicio presiune, nicio decizie a vreunui forum internațional nu va împiedica Israelul să se apere", a declarat Netanyahu.

SUA se opun unei operaţiuni în Rafah

Pe acelaşi subiect

Statele Unite, un aliat cheie al Israleului, au transmis că sunt împotriva unei operaţiuni în Rafah. "Vrem să-i scoatem pe ostatici. Vrem să obținem o încetare a focului pentru șase săptămâni. Vrem să creștem asistența umanitară. Cu toate acestea, așa cum am mai spus, credem în continuare că ajungerea la un acord este cel mai bun rezultat absolut, nu numai pentru ostatici, ci și pentru poporul palestinian. Și nu vom înceta să lucrăm pentru acest rezultat".

Ieri, armata Israelului a cerut ca două cartiere din Rafah să fie evacuate de urgenţă. "La începutul războiului, am fost mutați în Shaboura și am stat acolo două-trei luni. Acum, vor să ne deporteze din nou. Dumnezeu știe dacă ne vom întoarce sau nu, dacă ne vom găsi casele încă în picioare", povesteşte o localnică

Un oficial din Gaza a declarat pentru Al Jazeera că propunerea acceptată de Hamas reprezintă un acord în trei faze, fiecare cu o durată de 42 de zile. Prima etapă presupune întoarcerea refugiaților din Gaza la casele lor precum şi eliberarea prizonierilor palestinieni în schimbul ostaticilor. În a doua fază, ar trebui să aibă loc oprirea completă și permanentă a activității militare în Gaza. Iar un ultim pas ar fi începerea unui plan de reconstrucție a enclavei asediate în decursul unei perioade de trei până la cinci ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Israelul a bombardat estul oraşului Rafah. Atacurile, la câteva ore după ce Hamas a acceptat un acord de încetare a focului, pe care israelienii l-au respins