Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Joe Biden. Ce ar putea discuta cei doi lideri

Klaus Iohannis va fi primit, în această seară, la Casa Albă, de preşedintele Joe Biden. Cei doi lideri vor sărbători 20 de ani de când România este membră a NATO. Totodată, şeful statului va fi recompensat şi cu "Oscarul de la Washington". Vizita lui Iohannis în SUA vine după ce preşedintele României s-a înscris în cursa pentru şefia NATO. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 07.05.2024, 14:13

Vezi și

La 20:30, Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă. Preşedintele american Joe Biden îi va mulţumi pentru faptul că România găzduieşte astăzi militari americani şi, de asemenea, Biden va recunoaşte rolul esenţial pe care-l joacă ţara noastră în contextul războiului din Ucraina, un rol important din punct de vedere al securităţii flancului estic al NATO şi în regiunea Mării Negre.

Vizita lui Iohannis la Washington vine în contextul în care aliaţii poartă negocieri intense la nivel diplomatic pentru instalarea viitorului secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Şeful statului s-a înscris deja în cursa pentru şefia NATO, aşadar ne aşteptăm să existe discuţii în Biroul Oval între cei doi lideri politici pe această temă.

Ce şanse mai are Iohannis la şefia NATO

Reamintim că Joe Biden a anunţat în două rânduri, în acest an, că Statele Unite ale Americii îl susţin pe premierul Olandei, Mark Rutte. John Kirby declara, în luna martie, că şeful Executivului olandez ar fi un excelent secretar general. Luna trecută, ambasadorul american la NATO le-a transmis aliaţilor că SUA îl susţin pe deplin pe Mark Rutte.

La finalul lunii aprolie a mai venit o lovitură pentru Klaus Iohannis. După vizita lui Rutte la Istanbul, unde s-a întâlnit cu liderul turc, surse diplomatice citate de presa internaţională anunţau că Turcia s-a decis şi-l va susţine pe premierul olandez în lupta cu preşedintele român. Procedura de instalare a unui secretar general al NATO necesită consens şi unanimitate. Decizia nu se ia prin vot, însă, în acest moment mai sunt doar trei state care nu şi-au anunţat susţinerea pentru Rutte. Este vorba de Ungaria, Slovacia şi România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de Joe Biden. Ce ar putea discuta cei doi lideri