Antena Meniu Search
x

Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%

Salariile bugetarilor ar putea fi înghetaţate. Este avertismentul dur venit din partea guvernatorului Mugur Isărescu, în contextul în care datoria ţării a sărit deja de 50% din PIB. "Unde-i lege, nu-i tocmeală", spune şeful Băncii Naţionale. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 16.05.2024 , 15:00

Datoria publică a ajuns la pragul de 52% din Produsul Intern Brut iar teoretic Legea responsabilităţii fiscal-bugetare prevede că la trecerea peste pragul de 50% guvernul este obligat să adopte în cel mai scurt timp posibil un plan de măsuri pentru a limita cheltuielile bugetare şi pentru a îngheţa salariile angajaţilor din aparatul bugetar, transmite Marius Gîrlaşiu, reporter Observator. 

Miercuri a venit şi un avertisment de la vârful Băncii Naţionale. Guvernatorul Mugur Isărescu a spus că "Unde-i lege, nu-i tocmeală" şi că un grad de îndatorare de peste 50% din PIB înseamnă îngheţarea salariilor bugetare.

Salariile bugetarilor ar putea fi înghetaţate

Vezi și

Despre derapajele fiscale din România a vorbit şi Comisia Europeană. În cel mai recent raport publicat miercuri, experţii executivului UE spun că este foarte posibil ca în 2025, în primul an după alegeri, datoria publică a României să ajungă la aproape la 54% din Produsul Intern Brut.

Pe acelaşi subiect

Adică la limita pragului critic de 55% din PIB, prag prevăzut în Legea responsabilităţii fiscale. Dacă România va atinge şi va depăşi pragul de 55% din PIB datorie publică, atunci guvernul ar fi obligat să îngheţe şi cheltuielile cu pensiile din sistemul public şi de asemenea alte cheltuieli cu asistenţa socială. 

Guvernatorul BNR a spus că în acest context va fi nevoie de o corecţie fiscală care nu va fi deloc uşoară în contextul în care Comisia Europeană a avertizat şi în privinţa deficitului bugetar. Deficitul a sărit deja de 3% din PIB după primele 4 luni ale anului şi va ajunge la finalul anului, potrivit Comisiei Europene, la 6,9% din PIB.

Este aşadar o diferenţă uriaşă între cheltuielile şi încasările statului, în contextul în care ţinta din legea bugetului este doar 5% din PIB. Pentru 2025, Comisia Europeană a prognozat un deficit bugetar de 7%, ceea ce înseamnă că ne aşteaptă corecţiile fiscale despre care a avertizat guvernatorul Mugur Isărescu. 

Mugur Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Mugur Isărescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă el consideră că în 2025 trebuie luate anumite măsuri dacă datoria depăşeşte 50% din PIB, iar o măsură ar putea fi îngheţarea salariilor. "Unde e lege, nu e tocmeală. Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri. Nu ştim care vor fi acele măsuri şi când se vor lua, dar ele se vor lua", a explicat Mugur Isărescu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri politice » Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%