Antena Meniu Search
x

Video Nicuşor Dan merge în instanţă după acuzaţiile ANI. "Cum să mă simt incompatibil?"

Nicuşor Dan şi-ar putea pierde funcţia de primar. Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe edil de incompatibilitate, abuz în serviciu şi de conflict de interese. Inspectorii spun că a fost în acelaşi timp, primar general şi director a patru instituţii subordonate. În plus, municipalitatea a achitat o amendă primită de primar în nume personal. Nicuşor Dan neagă acuzaţiile şi spune că le va contesta, pe toate, în instanţă.

de Redactia Observator

la 16.02.2023, 20:16

Vezi și

Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe Nicuşor Dan că în perioada august-septembrie 2021, a deţinut simultan două funcţii: cea de primar general şi cea de director al Administraţiei Lacuri şi Parcuri. În paralel, în raport se mai arată că în aceeaşi perioadă Nicuşor Dan a majorat bugetul ALPAB de la 11 milioane de lei la peste 14 milioane de lei pe an.

"I-a majorat bugetul in calitate de primar general şi a executat parţial bugetul în calitate de director interimar", a spus prefectul Capitalei, Toni Greblă. Aşa sună una dintre acuzaţiile Agenţiei Naţionale de Integritate.

Raportul inspectorilor mai arată că edilul a mai fost director şi la Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu risc Seismic, la Administraţia Străzilor dar şi la o instituţie de cultură. La 10 luni de mandat, Nicuşor Dan nu vedea nimic ilegal în acest lucru. 

"Cum să mă simt incompatibil!"

Pe acelaşi subiect

"Cum să mă simt incompatibil! Codul administrativ spune că primarul conduce. Să vă explic. Codul administrativ spune că primarul general coordonează și conduce direcțiile din subordinea primăriei", a spus primarul Capitalei, Nicuşor Dan. Şi acum, primarul a transmis că este în legalitate şi că va contesta raportul în instanţă.

Potrivit codului administrativ, un ales local mai poate deţine, în paralel, o singură funcţie: cea de profesor universitar. "Starea de incompatibilitate poate să ducă la incetarea mandatului sau dacă această stare este confirmată după ce mandatul va fi încheiat, nu are voie să candideze cel puţin pentru un alt mandat, dacă nu pe mai multe", a spus Toni Greblă.

Curtea de Conturi va trebui să decidă şi asupra unei amenzi primite de Nicuşor Dan, pe persoană fizică, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Acesta a achitat la finalul anului trecut sancţiunea, de la bugetul local.

Nicuşor Dan a primit sancţiuni în valoare de 125.000 de lei

"În mod abuziv a plătit din conturile Primăriei București, din conturile noastre ale tuturor, amenzile. Nu vorbim de o singură amendă, vorbim de zeci de amenzi", a spus Marius Pavel, consilier general PSD.

În ultimii doi ani, Nicuşor Dan a primit de la Inspectoratul de Stat în Construcţii 19 sancţiuni în valoare totală de 125.000 de lei. Toate au fost achitate de la bugetul local şi toate au fost contestate în instanţă. Liderul USR, Cătălin Drulă, consideră că acuzaţiile sunt un atac politic din partea opoziţiei. În schimb, social-democraţii îi cer demisia lui Nicuşor Dan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri politice » Nicuşor Dan merge în instanţă după acuzaţiile ANI. "Cum să mă simt incompatibil?"