Antena Meniu Search
x

Video Surse - Ce vrea România dacă cedează sistemul Patriot Ucrainei: NASAMS sau IRIS-T, printre sistemele cerute la schimb

Cedarea unui sistem de apărare anti-aeriană Patriot către Ucraina pare că a împărţit clasa politică din România în două. O parte ar fi de acord cu această mutare, cealaltă spune că nu se impune o asemenea mişcare. Decizia finală va fi luată în următoarea şedinţă a CSAT.

de Redactia Observator

la 14.05.2024 , 13:46

Sursele Observator din domeniul Apărării susţin că cedarea unui Patriot către Ucraina se poate face doar dacă România primeşte drept compensaţie un sistem de apărare similar sau chiar mai performant. Pe listă se numără sisteme de apărare anti-aeriană precum NASAMS, IRIS-T, SAMP-T sau THAAD, în funcţia de disponibilitatea aliaţilor din NATO. "În actuala situație operativă, o eventuală decizie (n.red. referitoare la sistemul Patriot pentru Ucraina) ar trebui să fie bazată pe o compensare cu alt echipament similar, cel puțin", spun sursele Observator din zona Apărării.

Sistemele ar putea fi doar amplasate în România, nu cumpărate efectiv

O variantă luată în calcul ar fi şi amplasarea acestor sisteme "de compensaţie" pe teritoriul României, fără ca ele să fie cumpărate efectiv de statul român. Scenariile prezentate de factorii importanţi din Apărare sunt în consens cu declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis care a declarat imediat după întrevederea cu Joe Biden că nu este posibil ca România să rămână complet fără apărare anti-aeriană.

Vezi și

Pe de altă parte, Germania propune un scenariu care ar putea avea efecte catastrofale pentru noi: nemţii ar vrea ca România şi Polonia să nu ofere Ucrainei sistemele Patriot, dar să le amplaseze la graniţă şi să doboare rachetele ruseşti. O astfel de variantă ar reprezenta, din punctul de vedere al Rusiei, intrarea efectivă în război a României şi a Poloniei. Guvernul de la Varşovia a anunţat deja că nu este de acord să-şi cedeze sistemele Patriot Ucrainei.

"Am fi parte la război din punctul meu de vedere. În condiţiile în care intri şi execuţi misiuni de luptă cu efect pe teritoriul Ucrainei. Escaladarea este extraordinară şi există şanse foarte mari. Să zică pentru ca sunteţi participanţi la război atunci noi mărim teatrul acţiunilor militare. Una e să fii un aliat din vestul Europei. Alta este situaţia în condiţiile în care care eşti la graniţa NATO, exact lângă focarul care nu ca mocneşte, arde! Cum suntem noi, cum sunt polonezii", a declarat Mircea Mîndrescu, general NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri politice » Surse - Ce vrea România dacă cedează sistemul Patriot Ucrainei: NASAMS sau IRIS-T, printre sistemele cerute la schimb