Antena Meniu Search
x

(P) Pregătiți de 5G? Deja se fac pregătiri pentru 6G, o altă viitoare tehnologie revoluționară

Multe persoane se întreabă cât de mult mai pot avansa vitezele conexiunilor de internet, în condițiile în care toate statisticile arată an de an avans considerabil, iar companiile din domeniu promit noi și noi investiții în acest sens. Aflată abia la început în implementarea efectivă pentru clienți, tehnologia 5G, care permite internet mobil la viteze foarte mari, ar putea fi depășită în doar câțiva ani. Se fac tot mai multe pregătiri pentru tehnologia 6G, care ar putea însemna viitorul telecomunicațiilor la nivel mondial.

de Redactia Observator

la 28.04.2023, 14:40

Sunt deja câțiva ani de când operatorii de telefonie mobile din România testează și instalează rețele 5G, dar licitația pentru licențele oficiale de operare 5G a fost finalizată abia în toamna anului 2022. De altfel, la finalul anului trecut, existau aproximativ 723.000 de cartele SIM pe care s-a realizat trafic de internet 5G. Valoarea este destul de redusă (circa 3% din totalul de numerele de telefon aflate în utilizare în țara noastră), însă se observă o triplare a valorii față de finalul anului 2021. Producătorii de telefoane mobile lansează tot mai multe smartphone-uri compatibile 5G, inclusiv pe segmentele inferioare de preț, așadar este de așteptat ca numărul de utilizatori ai acestei tehnologii să crească puternic în anii următori, pe măsură ce rețelele beneficiază de asemenea de upgrade.

Miza vitezelor mari pentru accesul la internet

Download și upload la viteze foarte mari înseamnă experiențe mult mai bune pentru utilizatorii de internet. Pe plan profesional și mai ales personal, internetul mobil de mare viteză permite accesul la servicii oriunde și oricând. De la mobile banking sau online trading, la comerț online sau televiziune live, totul este la îndemână. Piața online crește masiv, cu investiții tot mai relevante în toate domeniile economice.

În sectorul de divertisment, pe lângă social media, există alte segmente care depind în mod direct de succesul unor asemenea tehnologii ce permit conexiuni de mare viteză. Putem aminti zona de streaming video, cu branduri precum Netflix, HBO Max, Disney+, Prime Video și alte astfel de platforme. Dezvoltatorii de jocuri video creează noi titluri tot mai complexe, care se pot juca în rețea, în timp real, deși implică resurse consistente pentru a pune în valoare grafica de înaltă calitate.

Internetul de mare viteză facilitează și dezvoltarea platformelor de jocuri de noroc online, de exemplu Netbet cazinou online. Jocurile de păcănele online devin tot mai complexe, iar experiențele de live casino tot mai realiste. Jocurile de cazino online sunt disponibile și în prezent utilizatorilor din România, domeniul fiind clar reglementat, cu licențe locale acordate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Internetul 6G, made in China

6G, viitoarea generație de rețele pentru telefonie mobilă, este pregătită deja în Asia, în țări precum China și Japonia. Sunt testate noi dispozitive și tehnologii care să facă posibilă succesiunea spre 6G. Tehnologia 6G ar urma să ofere posibilitatea de a atinge viteze de transfer de date de 1 TB, dar mai sunt de realizat mulți pași pentru a îndeplini un astfel de obiectiv considerat până nu demult demn de un scenariu de film SF.

China Unicom, unul dintre marii operatori de internet wireless, se așteaptă să finalizeze cercetările tehnice și să lanseze primele aplicații pentru 6G până în anul 2025, deci foarte curând. China Mobile și China Telecom, ceilalți doi operatori de top din domeniul telecomunicațiilor din China, au de asemenea echipe desemnate pentru cercetare, astfel încât să concretizeze speranțele cu privire la tehnologia 6G.

În prezent, așteptările vizează începerea serviciilor comerciale de telefonie mobilă 6G în anul 2030. Marea țară asiatică este un reper în domeniu, căci găzduiește cea mai mare populație de utilizatori de internet din lume și cea mai mare piață de smartphone-uri. China este așadar nu doar zonă de producție de bază la nivel global în sfera tehnologiei, ci și o piață de desfacere extrem de importantă pentru producători și prestatori de servicii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Advertoriale » (P) Pregătiți de 5G? Deja se fac pregătiri pentru 6G, o altă viitoare tehnologie revoluționară