Video

Felipe, brazilianul care a renunţat la căldura plajelor Copacabana pentru Valea Jiului, pentru că iubeşte România

De Cristian Ionescu.
Publicat: 29.11.2020, 21:02.
Actualizat: 29.11.2020, 21:22

Ştefan Bănică Jr. a fost coprezentatorul Sandrei Stoicescu la Observator 19, în seara în care Antena 1 împlineşte 27 de ani. El a prezentat una dintre poveştile campaniei Ajut eu, care l-a impresionat în mod deosebit.

Sandra Stoicescu: "E o seară specială pentru noi la Antena 1, sărbătorim împreună 27 de ani. Seară de seară aici, la Antena 1, la Observator, v-am ascultat poveştile şi le-am spus mai departe. În seara asta vom rupe ritmul pe care îl ştim... cu o surpriză: voi avea un partener de prezentare sau... nici nu ştiu cum e mai corect...mai degrabă eu voi partenera lui de scenă...Aşadar, doamnelor şi domnilor în această seară pentru prima dată la Observatorul orei 19 ştirile ni le aduce... Ştefan Bănică."

Ştefan Bănică Jr.: "Bună seara, Sandra, mulţumesc pentru prezentare...Uite totuşi că vremurile astea neobişnuite ne pun în situaţii neaşteptate. Am primit un rol nou, la care nici nu mă gândeam... sunt într-un platou de ştiri, şi nu, nu am venit să vă cânt, ci să vă prezint...ştiri! Mulţumesc pentru invitaţie Sandra, şi ... hai să trecem la treabă. Din poveştile strânse de voi pentru gala "Ajut eu" pe mine m-a impresionat una în mod special... e cea a unui brazilian, care a lăsat soarele şi căldura plajelor Copacabana şi Ipanema pentru un loc unde iernile sunt grele: Valea Jiului. Dar brazilianul Felipe Silva a reuşit să aducă şi aici, în oraşul Vulcan, o rază de lumină. Le-a oferit copiilor din acest oraş un zid de escaladă, un perete pe care se caţără deja campioni"

Peretele de escaladă, mai mult decât o bucată de beton

Oamenii se pot pierde de când sunt copii. Sau se pot salva tot de atunci. Iar diferența dintre bine și rău, dintre libertate și închisoare, dintre viaţă şi moarte chiar, poate fi o simplă priză pe un perete de escaladă.

Felipe Silva: "Pentru un bonament la sala noastră, copiii au 3 responsabilități, trebuie să rămână la școală și să treacă clasa și trebuie să vină la antrenament și să participe la ora de citit."

Felipe Silva e un brazilian călit de frigul vremii, al vremurilor si al oamenilor din Valea Jiului. A sosit aici pentru 3 ani și a împlinit deja 7. Iar gândul plecării nu și-a făcut loc încă în mintea lui. A ajuns să iubească si să considere acasă unul dintre cele mai sărace cartiere ale României. Atât de sărac, încât doar ironia îl putea îmblânzi - aşa că a fost supranumit Dallas, cu gândul la opulenţa din faimosul serial.

Felipe Silva: "Ce m-a șocat foarte mult este un fel de fără speranță, oamenii, vorbeam cu oamenii și spuneau așa rămâne, așa o să fie, nu se poate schimba nimic, adică așa o să rămână mereu. Nu vedeau un viitor pozitiv, bun, pentru Valea Jiului, tot ce vorbeam când veneam aici e că e în cădere totul, totul se distruge, o să pierdem mina și nu o mai fie viitor pentru zona asta"

Sală de căţărat pentru copii

S-a lovit de deznăjdea lor ca de un zid.. pe care a ales să-l escaladeze. Aşa că, într-o fostă centrală termică, Felipe a amenajat o sală de cățărat pentru copiii din Dallas. Un loc care să-i facă să uite de sărăcie şi de frig. Pentru mulţi, a fost unica şansă - de care s-au agăţat la propriu, cu îndârjire.

Felipe Silva: "Raul a fost un copil care a venit aici în sală chiar de la început, avea un talent foarte ascuns în el. A ajuns campion balcanic, după 3 ani de cățărat, după 2 ani de cățărat a ajuns campion național. A bătut pe bulgari, pe sârbi, o grămadă de țări și a venit de unde? Din cartierul din Valea Jiului unde nimeni nu știa deloc și cățăratul nici nu exista mult. Avem o comoară aici de cățărători și voi nu știți. "

Raul e vine dintr-o familie cu 9 fraţi. Cinci dintre ei fac escaladă. Părinții s-au temut la început să-i lase.

Raul Munteanu: "Mi-au zis că e periculos dar tot am venit. Când a fost competiție aici la noi, atunci au venit, au zis că chiar mă ajută sportul ăsta"

În primul rând, ținându-l departe de ispite și de rău.

Mama lui Raul Munteanu: "Nu mai au timp să umble aiurea pe aici prin cartierul ăsta și în cartierul ăsta ce nu se face...Nu aveam posibilitatea să-i trimit unde au fost cu el, au fost în toate țările astea, în toate părțile, numai pe dincolo nu au fost că le-a trebuit pașaport. Poate și acolo ajungeau dacă le făceam pașaport"

Felipe merge cu copiii la competiţii

La fiecare competiție la care pleacă, Felipe umple mașina de mici căţărători şi îi învaţă cum să ţină capul sus în faţa celorlalţi copii care se antrenează în săli moderne, din oraşe mari.

Felipe Silva: "Competiția a fost o deschidere de minte, oportunități să vadă lumea, să vadă altceva, să vadă lumea care există dincolo de ce au ei aici"

Priză cu priză, le-a arătat copiilor că atunci când nu au modele spre care să privească în jur, să se uite înspre ei. Şi acolo, la interior, vor găsi putere și bunătate. Și oricât de sus se vor cățăra sau cât de jos vor cădea, nu le va rămâne decât ce au în ei.

Felipe Silva: "Noi încercăm în fiecare zi la sală să îi învățăm pe copii uite nu trebuie să dai cu pumnul la panou, nu trebuie să te enervezi, poți să respiri, să cauți soluție la problemă și văd asta și la copii, încet încet încep să gândească mai mult înainte să reacționeze așa de repede"

Scânteia care le-a aprins dorinţa

Sportul a fost doar scânteia care le-a aprins dorinţa de a învăţa. Felipe şi-a dat seama că au nevoie de mai mult, aşa că a început să organizeze cursuri şi ore de lectură. În fiecare sâmbătă, copiii se refugiau aici, să asculte poveştile pe care părinţii nu le citeau acasă niciodată.

Raul Munteanu: "Se adunau aici la sală mulți copii de diferite ore vârste și mai stăteam până se adunau toți copiii, după aceea începea Filip să citească și când termina, le dădeau întrebări ce am înțeles"

Sunt încă multe lucruri care le lipsesc copiilor din Dallas. Dorinţe banale pentru alţii, precum o jucărie ori o pereche de încălţări. Felipe visează mult mai departe pentru ei.

Felipe Silva: "Visul nostru este pur și simplu să fim un centru de escaladă și de educație, ăsta e visul nostru, să creștem ca și sală, vrem să măresc sala, să fac o sală ca un centru unde să vină mulți copii și să vină oameni din alte țări, din alte locuri din zonă, să vină să se antreneze aici și tot cu partea de educație.

El a înţeles, la noi acasă, că, aşa cum trebuie să speli noroiul ca să vezi diamantul, la fel trebuie să dai o şansă oamenilor din cel mai adânc întuneric să vadă lumina.

Felipe Silva: "Iubesc țara asta foarte mult. Eu am o pasiune așa de mare și nu mă las cu orice adică eu vreau, chiar vreau, sunt niște piedici, oamenii care nu au fost pozitivi, dar eu știam că e o schimbare care știam că poate fi făcută și nu mă dau bătut pentru că nu vreau să mă las, chiar îmi place foarte mult și știu că e un lucru care poate să aducă ceva bun pentru societate și comunitate și nu mă las"

Citește și
Ajut Eu • pe 24.12.2020 la 21:59
Foto
Ajut eu. Un cal pentru un campion. Visul lui Alexandru Tăbuică a fost împlinit
recomandari pe a1.ro
Cum arată mama lui Liviu Vârciu. Imaginea rară cu femeia pe care a ținut-o departe de ochii curioșilor
Ajut Eu • pe 23.12.2020 la 23:55
Ajut Eu. Alexandru Tăbuică a devenit cel mai bun călăreț din țară, fără să aibă un cal al lui

Top știri

Horoscop 22 ianuarie 2021. Sentiment de confuzie şi o declaraţie de dragoste
1
Horoscop • ieri la 10:09

Horoscop 22 ianuarie 2021. Sentiment de confuzie şi o declaraţie de dragoste

Horoscop 22 ianuarie 2021. Astrologii au veşti bune pentru unii nativi ai zodiacului, mai ales din punct de vedere sentimental.

PARTENERI
Imagine șocantă cu Adda! Soția lui Cătălin Rizea s-a afișat cu spatele plin de răni: „Mi-am neglijat corpul” / FOTO
spynews.ro
Jaf ca în filme, ziua în amiaza mare, pe drumurile din România. Imagini șocante! (Exclusiv)
gandul.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
antenasport.ro
Jacky Bracamontes și-a pus fanii de pe rețelele de socializare pe jar | Fotografia în costum de baie cu actrița
tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
20:33 Tinerii din centrele sociale, vaccinaţi cu prioritate: Toţi sunt deschişi şi dornici să se întoarcă la viaţa dinainte de Covid 20:22 Noile tulpini de Covid pot păcăli testele. Specialiştii internaţionali recomandă o analiză mai complexă 20:19 Mutaţia coronavirusului din Marea Britanie poate fi asociată cu un grad mai ridicat de mortalitate, a anunţat Boris Johnson 20:15 Zboruri doar cu teste înainte de îmbarcare: Olanda, cerinţe mai dure pentru a intra în ţară 19:55 Proprietarii de restaurante şi localuri din Bucureşti se pregătesc bucuroşi de redeschidere. Restricţiile se ridică de luni 19:19 Un român din Marea Britanie condamnat la 27 de închisoare pentru moartea a 39 de migranți vietnamezi. Oamenii au murit asfixiaţi într-un container sigilat 19:19 Bărbat arestat, după ce a uitat să-şi şteargă numele şi adresa de pe valiza în care ascunsese un cadavru, în SUA 18:56 Începe procesul de impeachment al lui Donald Trump. Actul de inculpare pentru incitare la insurecţie va fi trimis către Senatul SUA 18:29 Știrile zilei, 22 ianuarie 2021. Panică în Europa din cauza noii tulpini covid, mult mai contagioasă 18:19 Bilanț vaccinare anti-Covid în România, 21 ianuarie: Peste 380.000 de persoane imunizate cu serul Pfizer-BioNTech
CITEȘTE PE A1.ro
Ce pensie şi ce beneficii va avea Donald Trump ca fost preşedinte al Americii. Ce sumă îi va intra în buzunar lunar
A1.RO
”Fata din flori a lui Putin”, imagini extravagante online. Cum arată presupusa fiică a conducătorului Rusiei
A1.RO