Câți români sunt așteptați la urne duminică, în țară și străinătate, la alegerile prezidențiale
Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente, valabile pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale, este de 17.988.218 cetăţeni. De asemenea, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane.

- Israel a atacat Iran cu 200 de avioane: capi ai armatei, uciși. Teheranul, contraatac cu 100 de drone
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
Pentru votul prin corespondenţă au optat pe site-ul www.votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate 6.085 de cetăţeni, iar pentru votul la secţia de votare în străinătate 2.235 de cetăţeni. Totodată, 20.326 de cetăţeni au dreptul de vot interzis.
AEP precizează că Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi de la Direcţia Generală de Paşapoarte, cât şi prin radieri efectuate de persoanele autorizate din cadrul primăriilor.
Potrivit Legii nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral, cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, mai arată AEP.
Alegeri prezidențiale 2025. Rezultatul final al primului tur: George Simion a obţinut 40,96%, Nicuşor Dan - 20,99%
- Calendarul alegerilor prezidenţiale 2025, primul tur. Zilele votării în ţară şi în străinătate
- Cât au plătit Nicuşor Dan şi George Simion pentru campania celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
- CCR a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale după ce a respins, în unanimitate, contestaţia...
- Reacţia lui George Simion după ce CCR i-a respins contestaţia: "A continuat lovitura de stat! Nu ne rămâne...
- Şapte foști ambasadori americani în România îl felicită pe Nicușor Dan pentru victoria în alegeri: Românii...
Curtea Constituţională a României a validat, vineri, rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat pe data de 4 mai. De asemenea, Curtea Constituţională a anunţat organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României în ziua de duminică, 18 mai, la care participă George Simion şi Nicuşor Dan, în această ordine.
De asemenea, Biroul Electoral Central a dat publicităţii rezultatele finale la primul tur al alegerilor prezidenţiale, după centralizarea tuturor proceselor verbale din ţară şi străinătate. Potrivit BEC, numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la primul tur de scrutin este de 9.571.899, reprezentând 53,19% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
Voturi valabil exprimate au fost 9.430.274, reprezentând 98,52% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, voturi nule fiind 141.388, reprezentând 1,48% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la secţii. George Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor) a obţinut 3.862.761 (40,96%), iar Nicuşor Dan (independent) - 1.979.767 (20,99%).
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰