Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Coaliţia ar putea decide azi data alegerilor prezidenţiale: 15 sau 29 septembrie

Liderii Coaliţiei se vor întâlni azi pentru a decide data alegerilor prezidenţiale. Primul tur ar putea fi pe 15 sau pe 29 septembrie.

de Redactia Observator

la 25.06.2024 , 09:01

Dacă decizia luată în Coaliţie va fi să avem primul tur pe 29 septembrie, atunci finala pentru Palatul Cotroceni va fi programata pe 13 octombrie. Varianta de compromis ar fi 29 septembrie - 13 octombrie.

În privinţa candidaţilor, în PNL lucrurile sunt clare - Nicolae Ciucă va fi candidatul partidului. În PSD însă sunt calcule mai complicate. Marcel Ciolacu încearcă sa evite o candidatură la prezidenţiale.

Tensiuni în Coaliţie

Vezi și

În urma discuţiilor, au rămas două variante de lucru, şi anume turul 1 al alegerilor prezidenţiale să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie, au precizat surse din cele două partide. Dacă turul I va fi pe 29 septembrie, atunci turul II se va organiza pe 13 octombrie. Dacă se ajunge la un acord, tot în această săptămână ar urma să se dea şi Hotărârea de Guvern care stabileşte clar calendarul desfăşurării scrutinului.

Pe acelaşi subiect

În ultimele săptămâni, tensiunile pe tema datei alegerilor prezidențiale amenință să arunce în aer Coaliția de Guvernare. Pe de-o parte, PSD voia alegeri pe 15 şi 29 septembrie. Sursele politice spun că această insistenţă ar avea legătură cu momentul recalculării şi majorării pensiilor, în ideea în care social-democraţii îşi doresc să profite de acest moment din punct de vedere electoral

De cealaltă parte, PNL vrea alegeri mai târziu, deși inițial agreaseră data înaintată de pesediști. Surse Observator spun că liberalii insistă acum ca finala pentru Palatul Cotroceni să fie programată pentru data de 13 octombrie. "Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Președintele României va fi ales de români, ci nu de partide, de aceea avem vot direct", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

Sursele Observator spun că PSD şi PNL negociază în continuare varianta unui candidat comun, susţinut de ambele partide în lupta pentru Palatul Cotroceni. Liberalii şi-ar dori susţinerea PSD pentru Nicolae Ciucă şi ar oferi la schimb postul de premier şi funcţia de comisar european din partea României. De cealata parte, surse de la vârful Partidului Social Democrat spun că Marcel Ciolacu încearcă să evite lupta prezidenţială, iar liderul partidului ar vrea să păstreze funcţia de premier. Potrivit legii, data alegerilor prezidenţiale se stabileşte printr-o Hotărâre de Guvern care trebuie adoptată cu cel puţin 75 de zile înainte de ziua votului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Coaliţia ar putea decide azi data alegerilor prezidenţiale: 15 sau 29 septembrie