Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video SURSE: Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu s-au certat la finalul şedinţei CSAT, pe tema alegerilor

Scandalul dintre PSD si PNL pe data alegerilor prezidenţiale a ajuns până la Palatul Cotroceni. Acolo unde, spun surse Observator, ar fi existat o ciocnire dură între Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu. Oficial, Coaliţia a stabilit că primul tur va avea loc pe 15 sau 29 septembrie, însă o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 21.06.2024 , 21:01

Războiul dintre PSD si PNL, pe data alegerilor prezidentiale, a crescut tensiunea la vârful Puterii. În conflict a fost atras si seful Statului.

Ceartă la Cotroceni: Iohannis vs Ciolacu

Surse Observator spun că președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au avut o dispută cu replici acide după ședința CSAT de la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse politice, șeful Statului și cel al Guvernului au ridicat tonul în timpul discuției.

Vezi și

Klaus Iohannis a fost deranjat după ce liderul PSD i-a reproșat că nu a intervenit în conflictul din Coaliție legat de dată alegerilor prezidențiale. Social-democrații spun că liderii PNL nu și-au respectat angajamentele. Mai ales că, inițial, liberalii au fost de acord că alegerile prezidențiale să fie programate în luna septembrie. 

Pe acelaşi subiect

În acest context, premierul a pus presiune pe liberali în sedinta de la Palatul Victoria.

"Îi solicit domnului ministru de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul de HG privind alegerile prezidențiale", declară Marcel Ciolacu, premierul României.

"Nu vreau să spun când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze. Președintele României trebuie să fie ales de români, nu de partide. De aceea avem vot direct", transmite Klaus Iohannis, preşedintele României.

Război total la vârful puterii 

După negocieri tensionate, liderii Coalitiei au stabilit că primul tur va avea loc pe 15 sau pe 29 septembrie. Inițial, Liberalii au insistat că alegerile să fie programate la termen - adică în luna noiembrie. Liderii PNL i-au acuzat pe aliații din PSD că vor să profite de majorarea și recalcularea pensiilor - programată în luna septembrie.

"Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfășura primul tur", declară Marcel Ciolacu, premierul României.

Astfel, în funcţie de decizia politică, finala pentru Palatul Cotroceni ar putea fi programată pe data de 13 octombrie. Analiştii politici spun că partidul cu cei mai mulţi primari pleacă favorit în lupta prezidenţială.

"PSD a obținut un scor foarte bun la alegerile locale, în consecință se poate baza pe o structura națională la nivel local foarte bună, care ar putea să asigure mașînăria de mobilizat voturi in cazul alegerilor prezidențiale", explică Valeriu Turcan, analist politic. 

Surse politice spun că seful PSD caută acum "o soluţie miraculoasă" - un lider din partid, dispus să-si riste viitorul politic în lupta prezidentială. Aflat sub presiunea unor lideri cu influentă de la vârful PSD, Marcel Ciolacu ar vrea să evite bătălia pentru Cotroceni si să păstreze sefia Guvernului.

Al doilea mandat al preşedintelui Klaus Iohannis se va încheia pe data de 21 decembrie. A doua zi va depune jurământul noul sef al Statului, care va fi ales în această toamnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri politice » SURSE: Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu s-au certat la finalul şedinţei CSAT, pe tema alegerilor