Antena Meniu Search
x

Peste jumătate dintre români preferă un candidat independent la Preşedinţie. Doar 31% vor o femeie la Cotroceni - sondaj INSCOP

Mai mult de jumătate dintre români ar prefera un independent la Preşedinţie în detrimentul candidatului unui partid politic, iar un procent similar ar opta pentru un preşedinte de dreapta, în timp ce puţin peste 20% ar prefera unul de stânga, indică un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Tot peste 50% preferă un bărbat ca preşedinte, varianta unei femei la Cotroceni fiind aleasă de 31% dintre cei chestionaţi. 

de Redactia Observator

la 01.02.2024, 08:13

Peste jumătate dintre români preferă un candidat independent la Preşedinţie. Doar 31% vor o femeie la Cotroceni - sondaj INSCOP
Peste jumătate dintre români preferă un candidat independent la Preşedinţie. Doar 31% vor o femeie la Cotroceni - sondaj INSCOP - Administraţia Prezidenţială

Întrebaţi pentru ce fel de preşedinte ar opta între un independent şi un membru al unui partid politic, 55% dintre cei chestionaţi spun că ar alege un independent, 36.1% un membru al unui partid politic, iar 9% nu ştiu sau nu răspund.

Îşi exprimă preferinţa pentru un candidat independent politic mai ales: femeile, gulerele gri, locuitorii din urban, cei cu un venit mai redus. Bărbăţii, persoanele cu educaţie primară, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din regiunile sudice ar prefera cel mai mult un membru al unui partid politic pentru funcţia prezidenţială.

Stânga vs. Dreapta

50.4% dintre cei chestionaţi spun că ar prefera un preşedinte de dreapta, 20.7% unul de stânga, iar 28.9%  nu ştiu sau nu răspund.

Pe acelaşi subiect

Votanţii Alianţei Dreapta Unită, ai PNL şi ai AUR, bărbaţii, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din Bucureşti îşi exprimă preferinţa pentru un preşedinte de dreapta într-o proporţie mai mare decât media. Ar prefera mai degrabă un preşedinte de stânga mai ales: votanţii PSD, persoanele peste 60 de ani.

46.8% dintre români ar prefera un preşedinte mai tânăr, chiar dacă nu are suficientă experienţă, iar 48.9% un preşedinte mai cu experienţă, chiar dacă este mai vârstnic. Ponderea non-răspunsurilor este de 8.2%.

Îşi exprimă preferinţa pentru un preşedinte mai tânăr în special: votanţii Alianţei Dreapta Unită şi ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu educaţie medie sau superioară, angajaţii la privat. Votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, inactivii pasivi ar prefera într-o proporţie mai mare decât media un preşedinte mai cu experienţă, chiar dacă este mai vârstnic.

53.8% dintre participanţii la sondaj spun că ar prefera un preşedinte care să fie bărbat, iar 31% un preşedinte femeie. 15.2% nu ştiu sau nu răspund.           

Votanţii PSD, ai PNL şi ai AUR, bărbaţii, cei cu vârsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic, angajaţii la stat îşi exprimă preferinţa pentru un preşedinte bărbat într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie. Ar prefera un preşedinte femeie mai ales: femeile, persoanele cu vârsta sub 30 de ani, cei inactivi potenţial activi.

Cel mai potrivit candidat, în funcţie de partide

Candidat preşedinţie din partea PSD (întrebare deschisă adresată votanţilor doar  PSD)

Întrebaţi care cred că ar fi cel mai potrivit candidat pentru funcţia de preşedinte al României din partea PSD, 32.3% dintre votanţii Partidului Social Democrat îl indică spontan pe Marcel Ciolacu, 18.8% pe Mircea Geoană, 9.8% pe Victor Ponta, 4.9% pe Gabriela Firea, iar 3.9% altul. 29.1% dintre votanţii PSD nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 1.2% nu răspund.

Candidat preşedinţie din partea PNL (întrebare deschisă adresată votanţilor doar PNL)

15.1% dintre votanţii PNL indică spontan drept candidatul cel mai potrivit din partea PNL pe Nicolae Ciucă, 7.7% pe Emil Boc,  7.7% pe Mircea Geoană,  1.5% pe Ilie Bolojan, 0.4% pe Rareş Bogdan, iar 10% altul. 56.9% dintre votanţii liberali nu ştiu sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu răspund.

Candidat preşedinţie din partea AUR (întrebare deschisă adresată votanţilor doar AUR)

53.6%% din votanţii AUR indică spontan drept candidatul cel mai potrivit al formaţiunii pe George Simion, 17.9% pe Diana Şoşoacă, 0.3% pe Claudiu Târziu, iar 3.2% altul. 25% dintre votanţii AUR nu ştiu sau nu pot aprecia.

Candidat preşedinţie din partea ADU (întrebare deschisă adresată doar votanţilor ADU)

21.2% din votanţii Alianţei Dreapta Unită indică spontan drept candidatul cel mai potrivit pe Cătălin Drulă,  8.2% pe Mircea Geoană,  5.4% pe Dan Barna, 4.1% pe Ludovic Orban, 3.4% Laura Codruţa Kovesi, 0.2% Eugen Tomac, iar 11.8% altul. 45.8% dintre votanţii Alianţei Dreapta Unită nu ştiu sau nu pot aprecia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Peste jumătate dintre români preferă un candidat independent la Preşedinţie. Doar 31% vor o femeie la Cotroceni - sondaj INSCOP